Publiek-private aanpak
De golf aan diefstallen heeft zulke afmetingen aangenomen dat er een coördinatiepunt is ingericht. "Het vermoeden bestaat dat er één brein schuil gaat achter al die diefstallen. We hopen via de gebundelde aanhoudingen meer over deze georganiseerde misdaad te weten te komen”, zegt Miranda Boer van brancheorganisatie CBL. Voor de babyvoedingsdiefstallen is een 'Gemeenschappelijke Informatie Organisatie' (GIO) ingericht. "Dit is een vorm van publiek-private aanpak. Niet alleen supermarkten maar ook drogisterijen kampen met deze inbraken."
Babymelkpoeder - van Nederlandse producenten als Nutricia en FrieslandCampina - is al geruime tijd erg populair. Waren het eerst vooral Chinezen die zulke grote hoeveelheden van het melkpoeder insloegen dat supermarkten en drogisterijen hun verkopen moesten rantsoeneren, inmiddels is er sprake van een inbraakgolf. De politie meldde alleen al de afgelopen weken 'melkpoederkraken' in Bemmel, Kampen, Zwolle, Deventer, IJsselmuiden, Hasselt, Haaksbergen, Hengelo, Goor en Aalten. In Utrecht en Ermelo werden auto's vol met pakken Nutrilon gevonden. Waarde van de Kampense roof: 22.000 euro.
Aantrekkelijk vanwege prijs en houdbaarheid
Veel supermarkten houden het babymelkpoeder voor de zekerheid inmiddels maar 'achter'. Nutricia zegt in de krant "absoluut op de hoogte te zijn" van de inbraken en het "ontzettend vervelend te vinden voor alle moeders én retailers". Gelukkig kunnen consumenten altijd online voor hun Nutrilon terecht.
Waarom babymelk zo aantrekkelijk is voor dieven? Een pak is kostbaar. De gemiddelde prijs ligt tussen de €10 en 15 en is lang houdbaar.
Fotocredits: zoetnet
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als er "te weinig" babymelk zou zijn, waarom dan die spotjes voor Nutrilon?
Wil Nutricia de tussenhandel soms uitschakelen met zijn onlineverkoop?
P.S.: Excuus, ik was te snel: max 2 per adres per week. Slim!
Gewoon praktisch alle moeders weer minstens een jaar, liefst 2, gaan borstvoeden, dan daalt de prijs en wordt het minder aantrekkelijk voor dieven. Nog gezonder voor de kinderen ook.
Ja, en die weidekoeien produceren nog zwart goud ook!
Je moet inderdaad wel lef hebben om deze nieuwe goudkoorts te beteugelen.
Over een jaar of 5 is deze varkenscyclus weer voorbij en staan naast de glastuinbouw en de kippen- en varkensboeren, ook de koeienboeren onder water.
Wie dan leeft, dan betaalt. Het is al een wonder dat de RABO nú nog door de stresstest gekomen is. Vast de valutafraude niet ingecalculeerd, en de landbouwfinanciering nogal optimistisch getaxeerd.
Met alle (terechte) commotie over de melkproductie, is dit dus wat ik bedoel over 'meerwaarde' creëren voor Nederlandse producten. Gewoon een product waar gewoon alle vertrouwen in is.
(en dus ook erg aantrekkelijk voor criminelen)