Babymelkpoeder, met name Nutrilon, wordt momenteel met hele ladingen tegelijk gestolen. Politie en supermarkten werken samen om aan de berovingen een eind te maken. Het zijn vooral Oost-Europese bendes die bij de diefstallen betrokken zijn, meldt De Levensmiddelenkrant.

Publiek-private aanpak
De golf aan diefstallen heeft zulke afmetingen aangenomen dat er een coördinatiepunt is ingericht. "Het vermoeden bestaat dat er één brein schuil gaat achter al die diefstallen. We hopen via de gebundelde aanhoudingen meer over deze georganiseerde misdaad te weten te komen”, zegt Miranda Boer van brancheorganisatie CBL. Voor de babyvoedingsdiefstallen is een 'Gemeenschappelijke Informatie Organisatie' (GIO) ingericht. "Dit is een vorm van publiek-private aanpak. Niet alleen supermarkten maar ook drogisterijen kampen met deze inbraken."

Babymelkpoeder - van Nederlandse producenten als Nutricia en FrieslandCampina - is al geruime tijd erg populair. Waren het eerst vooral Chinezen die zulke grote hoeveelheden van het melkpoeder insloegen dat supermarkten en drogisterijen hun verkopen moesten rantsoeneren, inmiddels is er sprake van een inbraakgolf. De politie meldde alleen al de afgelopen weken 'melkpoederkraken' in Bemmel, Kampen, Zwolle, Deventer, IJsselmuiden, Hasselt, Haaksbergen, Hengelo, Goor en Aalten. In Utrecht en Ermelo werden auto's vol met pakken Nutrilon gevonden. Waarde van de Kampense roof: 22.000 euro.

Aantrekkelijk vanwege prijs en houdbaarheid
Veel supermarkten houden het babymelkpoeder voor de zekerheid inmiddels maar 'achter'. Nutricia zegt in de krant "absoluut op de hoogte te zijn" van de inbraken en het "ontzettend vervelend te vinden voor alle moeders én retailers". Gelukkig kunnen consumenten altijd online voor hun Nutrilon terecht.

Waarom babymelk zo aantrekkelijk is voor dieven? Een pak is kostbaar. De gemiddelde prijs ligt tussen de €10 en 15 en is lang houdbaar.

Fotocredits: zoetnet
Dit artikel afdrukken