De vraag naar frites en andere aardappelproducten kelderde de afgelopen tijd enorm. Het brengt aardappelproducent Aviko in een benarde positie, dat blijkt uit een interview van Boerenbusiness met topman Chris Deen.
Het supermarktkanaal is slechts goed voor 15% van Aviko's afzet. De supermarktverkoop steeg weliswaar kortstondig door de hamsterwoede. “Maar frites eet je toch vooral buitenshuis. Het foodservice-segment is goed voor 85% van onze afzet en juist die is keihard geraakt. De omzet daalde met 70%”, aldus Deen. Aviko haalt de contractueel vastgelegde aardappelen allemaal op. Met als bestemming de veevoederindustrie of biovergister. De rest gaat in bewaring. “Een geluk bij een ongeluk” is het net opgeleverde nieuwe vrieshuis waar Aviko frietjes diepgevroren in kan bewaren.
De afzet van frites in China komt wel weer op gang, denken ze bij Aviko. De afzet viel daar op zijn top terug tot slechts 5%. Inmiddels is dat weer 50%, schat Deen. “Een deel daarvan wordt vanuit Nederland bevoorraad, wat een klein lichtpuntje is.”
Deen schreef vorige week een brandbrief aan minister Wouter Koolmees. Het bedrijf is een werkmaatschappij van Royal Cosun en kan daarom geen aanspraak maken op de tijdelijke loonkostensubsidie. Deen hoopt op bijstelling van de regeling. “Steun is acuut nodig, anders raken we diep in de rode cijfers.”
Eind maart riep de Benefrietactie Nederlanders op om meer frites te eten en op friet te trakteren. Ook zo help je boeren de coronawinter door. Klein minpuntje: dan moeten we thuis 6 keer zoveel frites eten als gebruikelijk.
Boerenbusiness - 'Fritesomzet Aviko is met 70% gedaald' - Interview Chris Deen
Het supermarktkanaal is slechts goed voor 15% van Aviko's afzet. De supermarktverkoop steeg weliswaar kortstondig door de hamsterwoede. “Maar frites eet je toch vooral buitenshuis. Het foodservice-segment is goed voor 85% van onze afzet en juist die is keihard geraakt. De omzet daalde met 70%”, aldus Deen. Aviko haalt de contractueel vastgelegde aardappelen allemaal op. Met als bestemming de veevoederindustrie of biovergister. De rest gaat in bewaring. “Een geluk bij een ongeluk” is het net opgeleverde nieuwe vrieshuis waar Aviko frietjes diepgevroren in kan bewaren.
De afzet van frites in China komt wel weer op gang, denken ze bij Aviko. De afzet viel daar op zijn top terug tot slechts 5%. Inmiddels is dat weer 50%, schat Deen. “Een deel daarvan wordt vanuit Nederland bevoorraad, wat een klein lichtpuntje is.”
Deen schreef vorige week een brandbrief aan minister Wouter Koolmees. Het bedrijf is een werkmaatschappij van Royal Cosun en kan daarom geen aanspraak maken op de tijdelijke loonkostensubsidie. Deen hoopt op bijstelling van de regeling. “Steun is acuut nodig, anders raken we diep in de rode cijfers.”
Eind maart riep de Benefrietactie Nederlanders op om meer frites te eten en op friet te trakteren. Ook zo help je boeren de coronawinter door. Klein minpuntje: dan moeten we thuis 6 keer zoveel frites eten als gebruikelijk.
#10 Hans. De grond bepaalt. Net zoals bij wijn is dat bij aardappelen ook zo. Niet voor niets was ooit het ras Eigenheimer het grootste. Mensen hadden nog smaak en minder oog voor de uiterlijke schijn.
In Zeeland staan er twee. Lamb-Weston en Mc Cain.
Aan de ovale 'Stammtisch' in een poldercafe hier, hoor ik ze nog vloeken. Friet aardappelen onder contract. Fantastisch jaar, ze wreven in hun handen. Prachtige kwaliteit, Tot de gebruikelijke kwaliteitsnorm onfatsoenlijk ''verhoogd ' werd, en complete contractpartijen afgekeurd werden.
Woede aan de tafel. De kl**tzakken ! Kon ze geen ongelijk geven.
Zak diepvriesfrieten ? Het spijt ons heren landbouwers. Wij vreten die troep niet.
Frieten maken we zelf. Nergens beter; zelfs niet in restaurants.
#6 En, Dick, waarom zou de burger van grote aardappelen geen frieten kunnen maken ?
En deze dan ?
#5 Joep, de kwaliteit van friet wordt niet bepaald doord de soort. maar de grond waarin een specifieke soort geteeld wordt.
En friet, inderdaad, maak je zelf, en niet in een 'lucht-vrijer' maar gewoon.
#8 Joep en #7 Dick. Ooit (tot ca. 1990) was het gros van de aardappelrassen vrij en bestond voor een groot deel uit bintjes. Bintjes zijn voor alle markten geschikt. Zo zijn er nog wel een paar rassen meer. Dus als tafelaardappelen en frites. Het was in het belang van de fritesfabrikanten om specifieke fritesrassen voor hen te hebben. Dat zorgde voor marktmacht. Dergelijke rassen zijn als de HolsteinFrisian koeien. Bulk... veel tonnen. Sinds een jaar of 30 nam de macht van de fritesfabrikanten onevenredig toe o.i.v. de liberalisering van de wereldmarkt ook voor landbouwproducten. De graanprijs daalde dramatisch en boeren vonden de oplossing in intensivering. Hiermee gaven ze hun onafhankelijkheid op via contractteelt. Deels vind ik het dus krokodillentranen. Het telen van aardappelen, fritesaardappelen en het tekenen van contracten is een keuze.
Er is met de Noordwest-Europese fritesindustrie wel een hele grote sector opgetuigd die van waarde is voor de Nederlandse landbouweconomie.
Oplossing is robuustere rassen voor meerdere doeleinden geschikt. Specialisatie lijkt in dergelijke crisissen letterlijk ook economisch de 'dood'.
Piet #4 , In Frankrijk koop ik vaak 'Bintjes', die zijn lekker, bloemig, groot, 1 aardappel per persoon in de schil met een klont saus of knoflookboter er op. Ze komen meestal uit Normandië. Waarom zouden mooie grote fritesaardappelen niet voor de consument geschikt zijn? Wat maakt ze ongeschikt?
Joep, dit gaat om fritesaardappelen. Dat zijn heel grote; ze zijn ongeschikt voor de consumentenmarkt. Zulke aardappelen worden alleen geteeld voor verwerking in fritesfabrieken.
Piet Hermus kan je er vast nog veel meer over vertellen.