De National Heart Foundation of Australia spoort Australiërs aan niet mee te gaan in de hypes van allerlei 'mode-diëten' waarbij je bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag eten. Dat geldt ook voor het 'paleo-dieet', schrijft AFN.

Officiële voedingsrichtlijnen te weinig opgevolgd
Blijkbaar is de Australische Hartstichting er achter gekomen dat meer en meer mensen 'paleo' gaan eten. Daar is de Heart Foundation geen voorstander van, vooral niet voor mensen met een hartprobleem. Volgens de Heart Foundation zet een paleodieet mensen aan tot: 'vermijden van koolhydraten en eten van veel vlees en verzadigde vetten'. Hoewel een paleo-dieet zeker gezonde elementen bevat, zoals het minderen van de zoutinname en eten van veel groenten, fruit, noten en vis, sluit het andere gezonde voedingsmiddelen uit. Je kunt je maar beter aan de officiële voedingsrichtlijnen houden, klinkt het verrassend ouderwets. Dat doen namelijk nog maar weinig Australiërs.

'Crash-, hype- of modediëten'
Mary Barry, voorzitter van de Heart Foundation, zegt op AFN dat paleo-diëten "belangrijke onderdelen van een gezond voedingspatroon onnodig uitsluiten, zoals volkoren producten, fruit en melk, kaas en yoghurt, die wel in de officiële Australische Voedingsrichtlijnen opgenomen zijn". De Heart Foundation is volgens haar geen voorstander is van welk 'mode-, hype- of crash-dieet dan ook'.

Om gezond te blijven moeten Australiërs vooral gevarieerd eten en genoeg bewegen. "Op dit moment houden veel Australiërs zich niet aan een voedingspatroon dat volgens de nationale richtlijnen hoogwaardig mag heten. De recente Australian Health Survey vond dat meer Australiërs dagelijks een koekje eten dan dat er fruit eten. Een derde van hun energie-inname halen Australiërs uit eten met een oranje 'stoplichtcode', of wel 'af-en-toe' te eten producten." Maar liefst 70% van de Australiërs eet dagelijks koekjes en snoep, terwijl maar 7% genoeg groenten en fruit binnenkrijgt.

"Met het oog op deze dramatische cijfers moet de focus er op gericht zijn dat meer mensen zich aan de voedingsrichtlijnen gaan houden. Het demoniseren van koolhydraten of granen helpt daarbij niet. [..] Dat gaat er alleen maar voor zorgen dat mensen te weinig vitale nutriënten binnenkrijgen, en brengt verwarring met zich mee in een wereld die toch al overloopt van de gehypte diëten en lege beloftes van snel gewichtsverlies".

Eet gevarieerd, beweeg en andere aanbevelingen
De Heart Foundation houdt daarom vast aan het aloude voedingsadvies: eet gevarieerd en beweeg. Daarbij geeft het de volgende aanbevelingen mee:
- Kies voor plantaardig voedsel, groenten, fruit, peulvruchten en ongezouten rauwe noten
- Gebruik volkorenproducten: brood, pasta, ontbijtgranen, rijst en andere granen
- Eet matige hoeveelheden vlees, gevogelte zonder vel en halfvolle of magere zuivelproducten
- Twee of drie keer per week vette vis op het menu
- Gebruik goede vetten (avocado, noten, plantaardige oliën)
- Drink vooral water
- Vermijd of beperk afhaaleten (van pizza tot hot chips) tot minder dan 1 keer per week
- Vermijd of beperk suikerrijke, vette en zoute snacks tot minder dan 1 keer per week.

Fotocredits: 'Koala Cookies', Nina Matthews Photography
Dit artikel afdrukken