Apple's HealthKit blijkt in 14 van de 23 belangrijkste Amerikaanse ziekenhuizen in pilotvorm reeds in gebruik te zijn genomen of te worden overwogen.

De HealthKit werkt met behulp van Apps die verbonden zijn met een weegschaal, bloeddrukmeter, activiteitensensor, glucosemeter en camera. Artsen kunnen er hun patiënten gemakkelijk en tegen lage kosten op afstand mee monitoren. Ziekenhuizen en medici zijn gevoelig voor de nieuwe technologie omdat de wet hen verplicht vermijdbare gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te signaleren en helpen voorkomen. Dat schrijft Reuters.

Nieuwe technologie voor een $3.000 miljard markt
De markt voor monitoren gezondheidsapplicaties zal zich naar verwachting snel ontwikkelen. Alleen de Amerikaanse gezondsheidmarkt is al $ 3.000.000.000.000 (3.000 miljard dollar) groot; de kosten daarvan kunnen verlaagd worden met nieuwe technologieën en sensoren waarvan de resultaten op afstand kunnen worden gevolgd. Naar verwachting zal de markt wereldwijd in 2018 echt doorbreken.

Monitoren van voeding en lifestyle worden de inzet van een standaardenstrijd
Apple, Google en Samsung zetten er allemaal op in en hebben grote ontwikkelteams die de Apps en sensoren integreren met hun wearables, tablets en smartphones en computers. Voeding, bewegen en lifestyle komen daardoor opeens in het midden van de belangstelling van de medische stand en overheid - die de kosten probeert te drukken - te staan.

Reuters signaleert alvast een uitdaging. Nu drie grote partijen inzetten op die markt, is eenzelfde standaardenconflict te voorzien als destijds tussen de Sony en Philips op het gebied van videoregistratie en -spelers. Hoe laten we ze met elkaar praten? Dat wordt een lastige, zegt een kenner tegen Reuters, zodat uiteindelijk - net als tussen Philips en Sony - een titanenstrijd te voorzien is.

Fotocredits: Health Graph, juhansonin
Dit artikel afdrukken