Antioxidanten helpen niet tegen kanker, maar kunnen het juist verergeren. Dat beweren onderzoekers van het Cold Spring Harbor Laboratory, New York op basis van nieuw inzicht in oxidatieprocessen in de cel.

Antioxidanten & vrije radicalen
Een belangrijk deel van de voedingssupplementen, vitaminen en andere gezondheidspreparaten van die volle wandkast bij de drogist moeten hun nut ontlenen aan hun antioxidante werking, het afvangen van ‘vrije radicalen’. Ook in vers fruit en groente zitten van nature veel antioxidanten. Antioxidanten voorkomen op die manier kanker. Dat idee is de afgelopen decennia stevig geworteld.

Het Finse experiment: rokers werden zieker van antioxidanten
Ondanks dat vele onderzoeken niet hebben kunnen aantonen dat antioxidanten tegen kanker, andere ziekten of veroudering helpen, blijft de verkoop van dergelijke supplementen een goudmijn. Zelfs het beruchte onderzoek onder Finse rokers, die juist zieker werden van het antioxidant bètacaroteen (vitamine A), schrikt de bewuste consument niet af.

Supplementen zijn overbodig, zegt het Voedingscentrum
Een recente publicatie van het Voedingscentrum en de daaropvolgende commotie was bedoeld om de Nederlandse consument te doordringen van het feit dat de meeste supplementen overbodig zijn.

Redox-reactie
Volgens de Amerikaanse onderzoekers zijn de antioxidanten die werkzaam zijn in de cel maar de helft van het verhaal. Er is een balans tussen oxidanten en antioxidanten. Dat heet de redox-reactie en is een elementair chemisch proces. Een sterke oxidant als waterstofperoxide komt vrij in de cel en wordt geneutraliseerd door een antioxidant die ook in die cel wordt gevormd.

'ROS'
De antioxidanten uit supplementen en groenten en fruit bereiken volgens de onderzoekers niet de plaats in de cel waar ze werkzaam zouden moeten zijn, bijvoorbeeld daar waar de gevreesde vrije radicalen of ROS (‘reactive oxygen species’) worden gevormd.

Extra antioxidanten versnellen kankergroei
Kankercellen hebben zowel verhoogde niveaus van oxidanten als van antioxidanten. Die zijn beide nodig voor de versnelde groei. Bestraling en chemotherapie doden tumoren door de oxidatie in de cel te verhogen. Extra antioxidanten wakkeren de celgroei juist aan.

De onderzoekers van het Cold Spring Harbor Laboratory hopen meer inzicht te krijgen in antioxidante processen die uniek zijn voor kankercellen.
Dit artikel afdrukken