Antibiotica zorgen voor een tweeledig probleem. Arme landen hebben te weinig toegang tot deze medicijnen, rijke juist te veel. De mensen die het nodig hebben om hun leven te redden, horen antibiotica te krijgen. Degenen die proberen een griepje te bestrijden met antibiotica juist niet.

Rijk en arm
Volgens huidige schattingen overlijden in landen met lage inkomens jaarlijks meer dan 400.000 pasgeboren kinderen en 30.000 moeders aan infecties rondom de geboorte. Er is daar een gebrek aan de beschikbare antibiotica, waardoor een in theorie makkelijk te bestrijden ziekte fataal kan worden.

In de rijkere landen zijn dit soort overlijdens zeldzaam, maar dreigt gevaar door juist een overmatig gebruik van antibiotica. Door onnodig gebruik versnelt het proces waarin bacteriën resistentie opbouwen. Antibiotica worden ineffectief en er zijn nog weinig alternatieven.

Vooral pasgeborenen zijn de dupe van het probleem rondom antibiotica. Zij zijn uiterst vatbaar voor infecties omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is. Zeker in een ziekenhuisomgeving zijn veel bacteriën aanwezig waar zij nog niet tegen gewapend zijn.

Oplossingen
Een eerste stap in het oplossen van het probleem is om te zorgen dat infecties zich niet makkelijk verspreiden. Schoon water en een goede hygiëne zijn minimale vereisten. Het beleid rondom geboortes zou ook zo moeten zijn dat de moeders met hun kind zo snel mogelijk uit de kliniek ontslagen worden, om het risico op het oplopen van een infectie te verkleinen. Ook het stimuleren van het geven van borstvoeding is van belang om het immuunsysteem van het kind te versterken. Tot slot moeten artsen die antibiotica voorschrijven er zeker van zijn dat het nodig is en de juiste dosis meegeven.

WHO
Het goede nieuws is dat de World Health Organization een wereldwijd actieplan heeft opgesteld, om vanuit meerdere invalshoeken antimicrobiële resistentie aan te pakken. Tijdens de G20 van volgende maand en een bijeenkomst van de VN staat het probleem op de agenda. Toewijding en betrokkenheid van alle overheden is noodzakelijk om dit wereldwijde probleem te stoppen, om de levens van onze pasgeborenen te beschermen.
Dit artikel afdrukken