Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceren in PNAS, is nog niet eerder gemeten hoeveel antibiotica er eigenlijk omgaat in de dierhouderij. Dat kunnen zij op basis van hun onderzoek nu melden: in 2010 ging het om 63.151 ton. Dat komt neer op gemiddeld 148, 172 en 45 mg/kilo antibiotica per kilo kip, varken en rund.
67% méér in 2030
Daarna zetten ze hun model aan het rekenen.
In landen met een groeiende middenklasse neemt de vleesconsumptie toe. Om aan die groeiende vraag te voldoen, schakelt de vleessector van extensieve veehouderij over op grootschalige intensieve productieboerderijen, waar het gebruik van antibiotica dagelijkse routine is. Dat betekent dat het antibioticagebruik in de wereld tot 2030 met 67% gaat toenemen. Een derde van deze groei is op het conto van de veranderende productiewijze te schrijven.
Voor landen met midden-inkomens en een snel groeiende middenklasse, zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, zal het antibioticagebruik zelfs verdubbelen. In totaal zal er in 2030 naar schatting 105.596 ton antibiotica omgaan in de veehouderij.
Effectiviteit antibiotica waarborgen
Wat de impact daarvan op de gezondheid van mensen én dieren zal zijn, moet nader onderzocht worden. Anders dan in West-Europa en de VS hebben de meeste lage- en middeninkomenslanden geen regelgeving - noch handhaving - voor antibioticagebruik. Daarom pleiten de onderzoekers bij voorbaat voor initiatieven die de effectiviteit van antibiotica waarborgen en tegelijkertijd de voedselzekerheid in landen met lage-inkomens zeker stellen.
Fotocredits: Richard W.M. Jones via Wikimedia
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is uitermate verleidelijk om antibiotica te gebruiken in de veehouderij: je kunt meer dieren dichter op elkaar proppen, ze groeien ze sneller van, en het compenseert minder hygiënische wijzen van veehouderij en maakt management goedkoper.
De bekende "duurzaamheids"argumenten waarmee Dijkhuizen nog steeds als een handelsreiziger, right now weer in China, zijn plofkippen met ingebouwde antibiotica promoot.
"Lagere LCA", die de heer Dijkhuizen overigens nog steeds verzuimd heeft te overleggen.
Ook in de VS zijn ze nu "the hard way" aan het ontdekken dat antibioticamisbruik niet gratis is: zo'n 27.000 doden elk jaar door resistente bacteriën.
Nederland was kampioen antibioticagebruik: zo'n 600 ton.
Ook met die 70% reductie wordt nog een kleine 200 ton antibiotica gebruikt.
Het valt niet mee om af te kicken van die antibioticaverslaving. Joep Dohmen had het niet voor niets over een "antibioticasyndicaat", helaas inmiddels achter de betaalmuur van de NRC.
Veeartsen ontlenen tot 75% van hun inkomen aan de verkoop van antibiotica.
Veehouders en veeartsen beginnen te piepen: "Antibioticareductie leidt tot dierenleed".
Ook vervoersverboden leiden nu al tot dierenleed.
Zou er ook iets anders aan de hand kunnen zijn?
Zou het niet beter zijn als men op de WUR in plaats van naar intensievere houderijsystemen, wat meer innovatief onderzoek deed naar systemen met een gezonder leefklimaat, met minder zieke dieren, en met minder antibioticagebruik, en dáár de boer mee opgaan?
Het kan inderdaad veel beter. Veehouderij zonder antibiotica blijkt zelfs gewoon mogelijk te zijn, en is op termijn beter sustainable, volhoudbaar, dan door te gaan op die letterlijk doodlopende weg met houderijsystemen met ingebakken antibioticagebruik.
Kan de WUR nú eigenlijk al beter de boer mee op, en scheelt een slok op een borrel aan zorgkosten.
De waarschuwing is terecht, maar de grote vraag is natuurlijk of in de intensievere productiesystemen inderdaad veel meer antibiotica gebruikt zullen worden. Op basis van de ervaringen in Nederland tot 2007 zou je dat wel verwachten, maar in de jaren na 2007 is duidelijk gebleken dat het -óók in intensieve systemen- veel beter kan.
Piet ea, varkens en kippen groeien harder als je ze een beetje antibiotica geeft. Economisch verdienmodel. Ook kinderen ontwikkelen beter met antibiotica. Is gewoon een groeibevorderaar. Dus als je de negatieve effecten even vergeet, draagt deze bij aan een efficiënte productie output/input.
Bovenstaande berekening houdt dus geen rekening van de nederlandse koers maar laat effecten in kg zien van ongewijzigd beleid. Staat trouwens dus nog wel wat te gebeuren in de ontwikkeling van intenieve veehouderij. En hier doen we ons best om van intensieve veehouderij af te geraken?
Zomaar een basis vraagje: Waar is die antibiotica eigenlijk voor nodig? Infecties t.g.v.
van verkeerde dierhouding?
Ook in Nederland worden herhaaldelijk grote partijen illegale antibiotica aangetroffen, Frank!
Het is ook nog steeds mogelijk om antibiotica zonder recept op internet te bestellen.
Ons eigen, door EZ-minister Kamp bewierookte agro-boegbeeld Dijkhuizen is nu met Rutte's handelsdelegatie mee om in China intensieve veehouderijsystemen, waaronder zijn onovertroffen "duurzame" plofkip met ingebouwd antibioticagebruik, te promoten.
Kamp's collega Schippers zegt dan weer antibioticaresistentie een zeer groot probleem te vinden.