Bacteriën in de dikke darm lijken een rol te spelen bij de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Helsinki. Onderzoeker dr. Filip Scheperjans schrijft daarover op de website Gut Microbiota for Health.

Parkinson via de darm of neus
De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die zenuwcellen in de hersenen laat afsterven. ‘’De eerste veranderingen bij de ziekte worden waargenomen in de olfactorische bulbus van de hersenen (die gekoppeld is aan de zenuwcellen in de neus) en het enterische zenuwstelsel (dat gekoppeld is aan de darmen).’’, aldus Scheperjans.

Nog ongediagnostiseerde Parkinson-patiënten verliezen vaak hun reukvermogen en hebben darmproblemen, zegt Scheperjans. "Ik was gefascineerd door het idee dat Parkinson kan ontstaan in de neus of darm door invloed van buitenaf", zegt de onderzoeker. Reden genoeg dus om de rol van bacteriën bij Parkinson eens te bestuderen.

78% minder
Het onderzoeken van de rol van darmbacteriën was een uitdaging. Zoals in veel andere studies al was gebleken, verschillen patiënten met Parkinson door o.m. hun medicatie onderling sterk van elkaar. De oplossing was statistisch te corrigeren voor deze verschillen. Toen kwam iets opzienbarends aan het licht: Parkinson-patiënten bleken een totaal andere darmflora te hebben dan gezonde proefpersonen.

Gezonde proefpersonen hadden een grote hoeveelheid van de bacteriefamilie Prevotellaceae in hun darmen; bij de Parkinsonpatiënten bleek dit echter gemiddeld 78% lager te zijn. Vergelijkbare resultaten vonden andere onderzoekers al eerder bij mensen met autisme en diabetes type I. Bij die mensen speelt een beschadigde darmwand mogelijk een rol. De veroorzaker is waarschijnlijk E. coli bacteriën, die in verband worden gebracht met darmwand ontstekingen en oxidatieve stress (waar teveel ‘giftige’ verbindingen vrij komen). De Finse onderzoekers vonden dat de ernst van Parkinson symptomen, zoals instabiliteit en moeilijkheid met lopen, groter was bij mensen met veel Enterobacteriaceae, de groep bacteriën waar ook de E.coli toe behoort.

Oorzaak of gevolg?
De Finse studie is de eerste die wijst op een verband tussen een verandering in micro-organismen in onze darmen en een neurodegeneratieve aandoening in onze hersenen. De onderzoekers zijn er nog niet achter of de veranderingen in darmflora de oorzaak of het gevolg van Parkinson zijn.

Het Finse onderzoek verscheen deze maand in het tijdschrift Movement Disorders.

Fotocredits: 'Fimbriae', AJC1
Dit artikel afdrukken