Het DNA van de nieuwe aardappel is zodanig aangepast dat er bij hoge temperaturen minder acrylamide ontstaat. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend.
De nieuwe aardappel krijgt ook minder snel blauwe plekken, waardoor er minder verlies optreedt bij oogst, transport en opslag.
Het Department of Agriculture maakte vrijdag bekend dat de door J. R. Simplot Company (van oudsher leverancier van McDonald's) ontwikkelde aardappels goedgekeurd zijn voor commerciële toepassingen.
Niet in Europa ontwikkeld
Dat de gezondere aardappel in de VS en niet in Europa ontwikkeld is, is het gevolg van een houdingsverschil tussen beide continenten.
In de VS staat het publiek minder afwijzend ten aanzien genetisch gemanipuleerde gewassen dan in Europa. Amerikaanse boeren verbouwen al jaren GMO-gewassen, zoals soja voor veevoer. Op dit moment wordt gewerkt aan geheel nieuwe generatie GMO-gewassen die juist voor de consument voordelen op moeten leveren, meldt de New York Times. Zo wacht ook de niet-verkleurende appel op goedkeuring door de autoriteiten.
Nederlandse aardappelveredelaars zijn niet blij zijn met de Amerikaanse superfriet-aardappel. Hun fritesaardappelen dreigen hierdoor marktaandeel en wellicht zelfs de markt te verliezen. Niemand wil immers frites of chips met acrylamide-risico's, als je die ook weg kunt veredelen.
Fotocredits: J.R. Simplot Company
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mmmmmm, het lijkt erop dat McDonalds deze aardappel helemaal niet wil gaan gebruiken........zou het echt of zeggen ze het 1 en doen ze toch het ander????
Maarre Anton, nu heb ik jouw vraag beantwoord of ik GMO zou willen in de Eu, maar mijn vraag uit #14 heb je nog niet beantwoord. Ik ben toch wel benieuwd of jij het leuk zou vinden als er aan jouw DNA gesleuteld kan worden om je lichaam ergens van te laten genezen, zonder te weten wat de risico's op de lange termijn zijn, zoals ik al voorstelde met een nieuwe duim aan laten groeien en dat je DNA later op hol slaat en overal duimen laat groeien? Zou je zo'n risico willen nemen?
Want dat is wat er met GMO gebeurt, er word aan gewassen gesleuteld op DNA niveau, zonder te weten wat de gevolgen op de lange termijn zijn, terwijl een betere en gezondere oplossing zo om de hoek ligt of kan liggen, als je maar even wat verder zou willen kijken
#17: Ja, ik ben in principe tegen invoeren van GMO gewassen in Europa/Nederland, simpelweg vanwege het feit dat hoewel men zegt dat bijv de round-up ready mais zich niet zo kan voortplanten het dat wel doet en de boeren daar enorme problemen mee krijgen. Men kan niet garanderen dat GMO gewassen zich nooit oftenimmer zullen kruisen met andere gewassen van dezelfde soort en zich zo verspreiden, want de natuur vindt altijd een oplossing, zoals ze dat in Jurassic Park al zeiden(Nature will find way(to reproduce)) en als dat gebeurt zijn de rapen gaar want ook biologisch kan dan besmet worden. En waarom zou ik dure biologisch moeten gaan kopen als het met gewoon ook kan?
Ik zag afgelopen voorjaar bijv een mooie oplossing die een stel aardappelboeren vonden om hun aardappels droog te houden: waar ze stonden ernaast afgraven zodat de aardappels op heuvels kwamen te staan en zo het water afgevoerd kon worden, schijnt geholpen te hebben want de verwachte hoge prijs van de aardappel door al het natte weer is uitgebleven. Het heeft nu extra werk gekost, als ze zoiets gelijk doen hoef je dat niet extra te doen als er weer een hele natte periode aankomt, voorkomen heet dat toch?
#17 Anton: daar zijn dus verschillende oplossingen voor. Naar het blijkt is het soort vet van belang, zie reactie #2, eerste link (p.227). Waar er vroeger in reuzel en ossewit werd gebakken, is men overgestapt op plantaardige oliën die de hoeveelheid acrylamide met 50 tot 75% heeft laten stijgen, precies de hoeveelheid die deze nieuwe GMO-aardappel weer zou moeten laten dalen. Oplossing 1: gebruik weer de dierlijke vetten. (bonus: minder oxidatie, oxidatie zorgt voor mogelijke gezondheidsproblemen).
Oplossing 2 staat onderaan in #1: blancheren op de juiste manier zorgt voor een reductie van 97% van de hoeveelheid acrylamide. Voor huis-tuin-en-keuken-gebruik kan een half uur weken ook al voor 20% reductie zorgen. Temperatuur van 190 naar 170 graden geeft ook een reductie van de acrylamide van tegen de 70%.
De oorzaak van een flinke stijging van acrylamide is dus de overstap geweest van dierlijk vet naar plantaardige oliën, omdat dat gezonder zou zijn (hier op Foodlog ook al vaak tegengesproken).
Mocht het ongewenst zijn om weer terug te gaan naar dierlijke vetten om één of andere reden (als 'gezondheid' geen geldige reden meer is dan zou 'vegetarisme' een reden kunnen worden), dan bestaan er dus methoden die het probleem vele malen effectiever te lijf kunnen gaan. Wat zou er tegen zijn om de beste oplossing te kiezen?
een Q&A met een van de ontwikkelaars
http://www.biofortified.org/2013/05/qa-with-haven-baker-innate-potatoes/