Amerikaanse aardappelboeren mogen vanaf nu fritesaardappelen gaan verbouwen die door genetische modificatie beter geschikt zijn om er frietjes en chips van te maken.
Het DNA van de nieuwe aardappel is zodanig aangepast dat er bij hoge temperaturen minder acrylamide ontstaat. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend.
De nieuwe aardappel krijgt ook minder snel blauwe plekken, waardoor er minder verlies optreedt bij oogst, transport en opslag.

Het Department of Agriculture maakte vrijdag bekend dat de door J. R. Simplot Company (van oudsher leverancier van McDonald's) ontwikkelde aardappels goedgekeurd zijn voor commerciële toepassingen.

Niet in Europa ontwikkeld
Dat de gezondere aardappel in de VS en niet in Europa ontwikkeld is, is het gevolg van een houdingsverschil tussen beide continenten.

In de VS staat het publiek minder afwijzend ten aanzien genetisch gemanipuleerde gewassen dan in Europa. Amerikaanse boeren verbouwen al jaren GMO-gewassen, zoals soja voor veevoer. Op dit moment wordt gewerkt aan geheel nieuwe generatie GMO-gewassen die juist voor de consument voordelen op moeten leveren, meldt de New York Times. Zo wacht ook de niet-verkleurende appel op goedkeuring door de autoriteiten.

Nederlandse aardappelveredelaars zijn niet blij zijn met de Amerikaanse superfriet-aardappel. Hun fritesaardappelen dreigen hierdoor marktaandeel en wellicht zelfs de markt te verliezen. Niemand wil immers frites of chips met acrylamide-risico's, als je die ook weg kunt veredelen.

Fotocredits: J.R. Simplot Company
Dit artikel afdrukken