De kaasoverschotten zijn het gevolg van de sterk uitgebreide kaasproductie van de Amerikaanse zuivelsector. Amerikaanse boeren zijn de afgelopen jaren hun productie uit gaan breiden om te voldoen aan de toenmalige hoge vraag, met name uit het buitenland. De Amerikaanse koeien zullen naar verwachting dit jaar een recordhoeveelheid melk produceren. Een groot deel van die melk wordt omgezet in kaas. Voor een kilo kaas is zo'n 10 liter melk nodig.

Maar inmiddels zijn de zuivelprijzen fors gedaald en is de dollar duurder geworden ten opzichte van de euro. De vraag is afgenomen en de kaasproducenten zitten met enorme voorraden in hun vriezers te wachten tot de prijs weer aantrekt.

Wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat al die kaasproductie ook een klimaatprobleem met zich meebrengt, schrijft Grist. Uit onderzoek blijkt dat kaas, na rund- en lamsvlees, de grootste uitstoot van broeikasgassen tot gevolg heeft. Koeien produceren nu eenmaal veel methaan. Kip, tonijn en eieren hebben alle drie een lagere CO2-uitstoot dan kaas.
Dit artikel afdrukken