De voedselindustrie maakt veel gebruik van soja. Bijna 60% van alle bewerkte voedingsmiddelel bevat soja of de van soja afkomstige emulgator lecithine. Volgens de Food Allergen Labeling Protection Act behoort soja tot de top-8 van voedselallergieën veroorzakende ingrediënten. Vooral kinderen zijn allergisch. Daarnaast zorgen stoffen in sojabonen er voor dat sommige nutriënten niet goed opgenomen worden. Daarom probeerden wetenschappers een nieuwe variant te ontwikkelen die beide problemen aanpakt.

Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen
Direct toepasbaar
De onderzoekers bekeken 16.000 sojaboonlijnen om tot een zo allergeenarm mogelijke variëteit te komen. De nieuwe sojaboonplant heet Triple Null. Hij ontstond door het kruisen van drie verschillende planten. Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen.

Volgens de wetenschappers heeft de nieuwe plant dezelfde eigenschappen en voedingswaarden als normale sojaplanten. Monica Schmidt, hoofdonderzoeker, zegt op FoodNavigator: “We denken dat deze sojaboon direct gebruikt kan worden in elke huidige voedseltoepassing.”

De ontwikkelaars kijken nu of er interesse voor is in de voedingsmiddelenindustrie. Als het aanslaat kan dit volgens de wetenschappers een ommekeer zijn voor voedselallergieën. Eliot Herman, mede auteur, zegt: “We hopen dat dit werk een nieuwe aanpak biedt om voedsel met weinig allergenen te ontwikkelen om zodoende de alsmaar toenemende voedselallergieën weer af te laten nemen.”

Het werk dat leidde tot Triple Null is gepubliceerd in Plant Breeding.

Fotocredits: 'Soybean Pods', United Soybean Board
Dit artikel afdrukken