Alain Peeters heeft de laatste 35 jaar wereldwijd landbouwbedrijven begeleid in agro-ecologische technieken. In Frankrijk en Wallonië is hij inmiddels een beroemdheid vanwege zijn opleidingen voor boeren. Dit najaar gaat in Vlaanderen de eerste regeneratieve jaaropleiding voor actieve boeren van start.

Louis De Jaeger geraakte in de ban door hoe moeilijk sommige boeren het hebben en hoe slecht de bodems eraan toe zijn tijdens het schrijven van z’n bestseller We eten ons dood. Omdat er redelijk wat vraag is vanuit de landbouwsector besloot hij samen met Peeters de succesvolle regeneratieve opleiding naar Vlaanderen te brengen. Bij de opstart worden ze ondersteund door het transitiefonds Kairafund.org. Dankzij hun coaching en financiële ondersteuning kunnen ze de opleiding gratis aanbieden aan vijf Vlaamse boeren. Daarnaast willen Peeters en De Jaeger ook opleidingen aanbieden aan boeren en mensen uit de voedingsindustrie, beleid, consulting, enz.

“We moeten beseffen dat de boeren reeds veel agro-ecologische principes gebruiken. Het is geen A naar B verhaal, maar kwestie van de beste technieken te integreren in hun dagelijkse routines waardoor boeren beter bestand geraken tegen extreem weer en de droogte” zegt De Jaeger.

Samenwerking
Het is de bedoeling om de opleiding zo breed mogelijk te verankeren in het Vlaamse landschap, vandaar dat er reeds werd samengezeten met ILVO, enkele supermarktketens, Boerenbond, Landwijzer, onderzoeksinstellingen en verschillende politici. Farming for Climate is partner van deze opleiding en gaat samen met de deelnemers op zoek naar extra middelen voor concrete maatregelen om hun bedrijven klimaatrobuuster te maken.

“Het is mijn droom om deze opleiding op een dag aan iedere Vlaamse boer gratis te kunnen aanbieden, zodat boeren van elkaar kunnen leren en extra tools krijgen om een gezondere bodem te creëren en ook een gezonder inkomen kunnen krijgen” zegt mede-lesgever Louis De Jaeger.

Dit artikel verscheen eerder op VILT.
Dit artikel afdrukken