De tegenvallende oogsten van 2012 en de sinds de crisis van 2008 niet meer volledig aangevulde voorraden zullen volgens Rabobank in 2013 grote gevolgen hebben voor de prijzen van voergewassen. Daarop vooruitlopend zijn veehouders wereldwijd hun kuddes al aan het inkrimpen. Dat mag tijdelijk tot prijsverlichting leiden, op termijn zal er hierdoor tekort ontstaan. In Amerika was er deze week zelfs sprake van lichte paniek: in lezenswaardige artikelen op Grist en Slate wordt 'Baconpocalypse' gelukkig alweer gerelativeerd: bacon wordt duur, maar als wij het varkensvoer gaan eten, hoeven we toch geen honger te lijden. Kenners van de sector verwachten dat in Nederland de voerkosten volgend jaar 70 procent van de kostprijs van het varken zullen uitmaken. Dat zal de consumptie van dit volksvlees afremmen en weer luxe maken.
Rabobank wijst er bovendien op dat de wereldvoedselvoorraden na 2008 nog niet zijn aangevuld, waardoor er geen buffer is om tegenvallende oogsten op te vangen. De VS had dit jaar te lijden onder de ernstigste droogte sinds 1936 en de oogst valt er nog erger tegen dan voorspeld. Door sommige landen wordt op dit moment extra voedsel ingekocht of wordt overwogen dat te doen. Volgens Rabobank zijn dergelijke initiatieven contraproductief: de prijzen zullen er zowel op wereldniveau als op lokaal niveau alleen maar meer van stijgen. Bovendien wordt hiermee voedsel van de markt gehaald en opgeslagen op een moment dat het gewoon opgegeten zou moeten worden.
In Nederland voert de dierwelzijnsbeweging nog steeds campagne voor het verminderen van de vlees- en zuivelconsumptie. De tijd nadert dat de spandoeken zullen worden opgeborgen. We gaan meer planten en minder vlees eten. Andersom wordt domweg onbetaalbaar.
Fotocredits: Sam Breach
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Henric # 12, excuses voor de onduidelijkheid, maar ik bedoelde te zeggen dat de marge € 0,10 per kg vlees te laag is. dwz dat gaat ten koste van de rendabiliteit van de bedrijven.
Dat de voerprijs in het buitenland sterker doortelt zou best wel eens kunnen kloppen. In NL en Vlaanderen zijn de varkenshouders immers kampioen in voerefficiëntie. Maar in het buitenland zijn er weinig echte fulltime varkenshouders (en kippen).
Wat in O-Europa veel voorkomt is gemengde bedrijven die afhankelijk van de markt wel of niet biggen aankopen. Het alternatief is dat ze het veevoer verkopen. Dat hoeft dus niet eens een negatieve keuze te zijn.
Geert, "Volgens Rutte hebben de supermarkten de regie overgenomen." Ik denk dat veel mensen al die zelfde gedachte hadden.
Jopie, eens. Verontrustend is verder dat de mogelijkheden om werkelijk effectief beleid te gaan voeren beperkter worden juist als de nood hoger wordt. Voorbeeld: klimaatbeleid zou energiebeperking noodzakelijk maken. Maar wie gaat al die landen die net enorme voorraden hebben ontdekt (bijv Rusland op de Noordpool) dwingen om al die mega-kapitalen in een keer af te schrijven?
Huib (#7) "schuld of niet, dat is allemaal weinig zinvol". Gerard Rutte herhaalt in De Telegraaf nog maar 's dat het toch écht aan de boer zelf te wijten is. De dommerds maken allemaal hetzelfde en allemaal teveel....
Volgens Rutte hebben de supermarkten de regie overgenomen. Uit de reacties op het bericht op te maken wekt dat echter niet veel sympathie.
Huib, als ik die cijfers zie zou ik denken dat een verhoging van de voerprijs buiten Nl meer pijn doet dan hier.
Waarom is een marge van 0,10 ct per kilo trouwens te krap?
Er stond nog een ander artikel in Grist, veel verontrustender dan de Baconcalypse.
En dan gaat het over problemen die liberalen nooit zullen oplossen.
Henric, het verband tussen voerprijzen en rendement van de bedrijven is denk ik geheel anders dan wordt aangenomen.
Ik heb eens de (globale) opbouw van de kostprijs gezien voor varkensvlees:
Totaal ong € 1,50 per kg. Hiervan:
Veevoer € 0,80 (= per kg vlees)
Vergoeding voor arbeid, gebouwen, kapitaal € 0,40
Mestafzet € 0,20
Extra eisen vanwege welzijnseisen € 0,10
De marges in de varkenshouderij zijn te krap, ong € 0,10 per kg. Wat is de oorzaak hiervan, lettend op het bovenstaande?
Hierboven: "Kenners van de sector verwachten dat in Nederland de voerkosten volgend jaar 70 procent van de kostprijs van het varken zullen uitmaken."
Voerprijs is het grootste aandeel in de kostprijs en daarom komt een stijging hiervan het meest bedreidgend over. Ten onrechte is mijn stelling. Want die hoge voerprijs is van toepassing voor alle varkenshouders wereldwijd. Voor de concurrentieverhouding zegt dat dus weinig.*
Die extra welzijnseisen nekken ons, zullen varkenshouders zeggen. "Want Nederland moet zonodig steeds weer voorop lopen." is wat voor te zeggen, maar voorop lopen kan - in de toekomst - een voordeel blijken.
De mestafzetkosten worden inmiddels in de veehouderij als normaal gezien - o.a. omdat ze tov voer beperkt zijn. Maar op wereldschaal is dat een totale uitzondering. Sterker: wat hier een nadeel is, mestproductie, is voor de meesten een voordeel of zelfs een onmisbaarheid, nl als je zelf voer produceert.
* Hoge voerpijzen worden m.i. wel degelijk doorberekend. Alleen met vertraging en niet geheel. Op korte termijn kan er juist verlaging van de vleesprijs optreden door het uitdunnen van veestaples wereldwijd.