Volgens miljardair Loeb, die vorig jaar een belang nam van 1,3% in Nestlé, mist Nestlé urgentie en moet het topmanagement 'scherper', 'drastischer' en 'sneller' optreden. Om de verkopen te stimuleren, moet de nadruk komen te liggen op gezondheid ('nutrition health and wellness').

Het concern zou onrendabele en niet bij de strategie passende onderdelen, zoals cosmetica- en shampoobedrijf l'Oréal, moeten afstoten, stevig moeten snijden in de kostenverslindende managementstructuur en de opbrengst van dat alles ten goede laten komen aan de aandeelhouders, klinkt het. Loeb lanceerde meteen ook een website om zijn initiatief kracht bij te zetten. Nestlé bestaat momenteel uit 7 divisies: water, snoep, diepvries, diervoeding, chocolade, voeding en drank.

De brief is een volgende uiting van ongeduldige aandeelhouders in de consolidatieslag die zich binnen de voedingsindustrie aftekent. Vorig jaar probeerde Kraft Heinz (zelf al het resultaat van een door aandeelhouders Warren Buffett en 3G afgedwongen fusie) Unilever over te nemen, met als gevolg dat Unilever zelf maatregelen nam om de aandeelhouders tevredener te stellen. Ook Procter & Gamble kampt met een aandeelhouder (Nelson Peltz) die het concern wil opsplitsen in 3 zelfstandig opererende delen.

Nestlé heeft nog niet op de brief gereageerd.
Dit artikel afdrukken