Daarom vroegen wij de bank te reageren op het slechte rapportcijfer dat zij van de eerlijkebankwijzer.nl kregen. Directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berndsen antwoordt:

Wij hebben uitgebreid gesproken met Eerlijke Bankwijzer en kennis genomen van het persbericht.

Inzake veetransporten is het beleid van ABN AMRO gericht op het controleren van de naleving van de wet- en regelgeving. Zowel vanuit de veetransportsector zelf als vanuit de wetgever is er sprake van sterke (zelf) regulering en gedegen toezicht. Het voldoen aan deze regels is een vast onderdeel van gesprekken tussen relatiemanagers van ABN AMRO en hun klanten. Bijvoorbeeld door te vragen naar de benodigde vergunningen en naar het kwaliteitskeurmerk van de sector zelf (QLL certificering).

Met deze werkwijze zorgen we ervoor dat we geen klanten in de boeken hebben, die het niet nauw nemen met de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in relatie tot veetransport. Dergelijke bedrijven willen wij niet als klant.

EBW vraagt banken om verder te gaan dan wet- en regelgeving op het gebied van veetransport waardoor de scores van Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO, in het onderzoek laag uitvallen. ABN AMRO is van mening dat bestaande wet- en regelgeving en het toezicht hierop de veetransportsector reeds in sterke mate reguleert. Daarnaast is het voor een bank nauwelijks mogelijk om, bovenop bestaande wetgeving, richting een internationale en complexe sector als deze, extra afspraken te maken.


De bankwijzer heeft tot doel banken - die met hun financieringen 'foute' bedrijven en activiteiten kunnen maken of breken - 'beter' te laten worden en daarmee de wereld beter te laten worden. Toch moet kennelijk de vraag worden gesteld wat beter is als de wetgever, ons parlement en dus wijzelf geen rol meer spelen bij de bepaling daarvan. Is de wet dan 'oneerlijk'?
Volgens de bankwijzer doet Rabobank het duidelijk beter dan ABN Amro. Toch doet die bank bijvoorbeeld nadrukkelijk meer aan de financiering van 'megastallen' en ander niet sterrenvlees dan zijn concurrenten ABN Amro en ING.
De vraag zou dan ook gesteld moeten worden: wie bepaalt de eerlijkheid van de eerlijkebankwijzer?

Fotocredits: eerlijkebankwijzer.nl
Dit artikel afdrukken