Lidl-aardbeving
Geen wonder dat de opkomst van Lidl als een 'aardbeving' beleefd wordt. Hoogleraar Retail Marketing Laurens Sloot gebruikte die omschrijving tijdens het Vision on Food congres van EFMI Business School bij zijn analyse van de ontwikkelingen in de foodretail, schrijft De Levensmiddelenkrant. Het 'midden van de markt', waar ook Jumbo en Albert Heijn opereren, verdwijnt volgens Sloot. “Vroeger concurreerden servicesupermarkten nog gewoon met servicesupermarkten. Maar toen Lidl in 2005 echt opkwam, zette dat de hele foodbranche op zijn kop. Waar een retailer voorheen kon teren op de mooie marges op zijn huismerken en versproducten, zijn die nu ook verdwenen. Formules moeten een duidelijke keuze gaan maken”, zegt Sloot. Daar zijn ze al mee bezig: "Er wordt heel wat geëxperimenteerd, met aan de linkerkant de prijsvechters als de nieuwe Vomar in Julianadorp, en rechts aan de service-kant met een iets hogere prijsstelling initiatieven als World of Food van DekaMarkt”, aldus de hoogleraar.
Impact online-initiatieven
Behalve de Lidl-aardbeving ziet Sloot ook de impact van online initiatieven. "Nieuwe businessmodellen als HelloFresh hebben ook zeker invloed op de foodbranche, al zullen deze niet onmiddellijk zo veel impact gaan krijgen als discounters zoals Lidl. Consumenten zijn heel prijsgevoelig en zij vinden de bedragen die zij moeten betalen voor zulke bezorgde maaltijdboxen vaak nog iets te hoog." Sloot eindigde met een beeldspraak. Formules moeten "als een gladiator gaan bewegen: lichtvoetig, sterk, lenig en moedig."
Lidl België
In België schurkt de discountsuper steeds dichter tegen de dagelijkse consument aan. Niet alleen door zich te positioneren als 'versdiscounter', of slim in te spelen op ongezond etende studenten met de Eet je Slim campagne. Nog dit jaar gaat Lidl België 12 Belgische bieren verkopen. Ook in de rest van het productaanbod duiken steeds meer Belgische producten (kaas, biologische producten) op. Vorig jaar is dat aandeel al met 22% gestegen.
Fotocredits: 'A Lidl bit of Magic', Pascal Terjan
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zit te wachten op de uitkomsten van het onderzoek waaruit blijkt dat mensen die bij de Lidl kopen een gezonder voedingspatroon hebben ;-)
#4, eens. Het is bijzonder dat Plassat vindt dat partijen die het spel nog veel beter spelen dan de 'oude' supers volgens hem vals spelen. Ze zijn slimmer en passen beter bij de tijd. Economisch gesproken. Of het ecologisch en sociaal verstandig is, is een ander onderwerp.
Een winkelketen als V&D gaat ook niet voor niets (bijna) op de fles. Ze hebben van alles wat maar niets speciaals. Vaak te laat met de moderne tijd meegegaan. Dat geldt ook voor de supermarktketens "in het midden" van de markt. Zij proberen met trends op voedselgebied mee te gaan, maar lopen achter de feiten aan en haken te laat aan. Pas als ze merken dat ze meer last van concurrentie krijgen (Ekoplaza bijvoorbeeld) passen ze hun assortiment aan. Het ging toch altijd goed? Ze waren toch marktleider. Daar komt nu eindelijk een beetje verandering in.
Voeding is ook een soort mode artikel geworden. Nu is dit in de mode, dan weer dat. Ik denk dat superfoods een beetje over het hoogtepunt heen geraken. Ik verwacht dat de nieuwe trend zal worden het bewerken van voeding volgens oude tradities en technieken zoals; fermenteren, inmaken, wekken, indikken, inkuilen, inzouten, karnen, en op vaten of flessen trekken. Het zijn allemaal bewaringstechnieken voor voedingstoffen die in de loop der tijden met succes zijn toegepast. Levend voedsel, probiotica, micro organismen en insecten. Minder gefabriceerd voedsel. Weg met de magnetron. Een meer bewust kopende consument, die toch weer iets langer zelf in de keuken wil staan voor het behouden van gezonde voedingsstoffen. Bewust worden van "goede voeding is een goede basis". Daar hoort ook een ander soort supermarkt bij met sneller afwisselend assortiment en verbreding van verse en gezondere producten.
Dat hadden de andere supermarkten met hun oorlogen toch al zelf gedaan? Ik kan me herinneren dat in het tijdperk voor de supermarktoorlogen Aldi en Lidl helemaal niet zoveel groeiden. Wat is er toch aan de hand? Vermoedelijk dat Aldi en Lidl zich met die oorlogen zijn gaan bemoeien en dat beter kunnen.
Velen schreven gisteren en vandaag over Georges Plassat, de baas van Carrefour die gisteren in le JDD zei dat Lidl en Aldi de markt kapot maken.
Steeds goedkoper zou waarde en banen naar de Filistijnen helpen.