Volgens TIME is het tijd om een paar gewoontes aan te passen.

Fout: aardbeien snijden
Goed: ze heel eten
Waarom: Hele aardbeien bevatten 8 tot 12% meer vitamine C dan gesneden aardbeien, blijkt uit een Braziliaans onderzoek uit 2011. Vitamine C wordt afgebroken onder invloed van licht en zuurstof. En als je ze in de koelkast bewaart, helpt die koele omgeving ook het vitamine C gehalte op peil te houden. Zolang de aardbeien heel blijven.

Fout: groenten koken of in de magnetron garen
Goed: ze stomen
Waarom: Volgens onderzoekers van de University of Illinois blijven tegen kanker werkzame nutriënten in broccoli beter behouden door stomen dan door andere bereidingswijzen. Het gaat dan met name om sulforafaan, dat vrijkomt door de werking van het enzym myrosinase. Helaas gaat myrosinase verloren bij de meeste bereidingswijzen. De langzamere en minder intense hitte bij stomen laat het myrosinase intact. Stoom broccoli voor 3 tot 4 minuten voor het grootste effect.

Fout: een fles wijn laten 'ademen'
Goed: een eenmaal geopende fles meteen leegdrinken
Waarom: Als rode wijn voor langere tijd aan de lucht blootgesteld wordt, begint het afbraakproces van de organische zuren en polyfenolen, hebben Chinese onderzoekers in 2012 vastgesteld. De fles een nachtje open laten staan doet alle goede effecten van rode wijn (minder depressie, meer testosteron en een gezonder hart) teniet.

Fout: rauwe tomaten eten
Goed: ze verhitten
Waarom: aan tomaten worden de goede eigenschappen toegeschreven het risico op een beroerte bij mannen te verlagen, prostaatkanker te helpen tegengaan en ouderdomsverschijnselen in de hersenen te voorkomen. Door tomaten te verhitten wordt hun gehalte aan lycopeen significant verhoogd, en dat is weer een boost voor diverse antioxidanten. Een recent onderzoek in The British Journal of Nutrition liet zien dat mensen die hun voedsel bij voorkeur rauw eten te weinig lycopeen binnenkregen. De beste manier om van al dat lycopeen te profiteren is de tomaten in olijfolie te bakken: lycopeen lost op in vet en wordt in combinatie met vet het efficiënst in je lichaam opgenomen.

Fout: diepvriesgroenten links laten liggen
Goed: ze kopen en opeten
Waarom: Verse groenten en fruit doen er over het algemeen zo lang over op je bord te komen dat nutriënten afgebroken worden en verloren gaan. Britse wetenschappers stelden vast dat diepvriesgroenten en fruit in twee van de drie gevallen meer antioxidanten (polyfenolen, vitamine C, beta-caroteen) bevatten dan hun verse familieleden. De groenten en het fruit dat in diepvriesvorm te koop is is op het hoogtepunt van rijpheid en nutriëntenwaarde geplukt en verwerkt en daarom vaak 'verser' dan vers, en rijker aan de gezonde stoffen waar het verse vers mee pronkt.

Fotocredits: 'Enjoying a Strawberry in Strawberry, AZ', Alan Levine
Dit artikel afdrukken