3
Fotocredits: 'Grapes', Pikrepo

Flash VoedselketenMedicijnen van wijnpulp

Wijnafval is helemaal geen afval. De druivenschillen, pitten, pulp en takjes die overblijven na het persen barsten van de bioactieve stoffen.

Een commerciële kans voor een wijnland zoals Australië waar ze jaarlijks zo’n 2 miljoen ton druiven pletten. Daarvan resteert maar liefst 20% 'afval' (zo'n 400 miljoen kilo), de vaste stof die overblijft nadat het sap eruit is geperst en de schillen die na de eerste gisting worden verwijderd. Wijnmakers gebruiken de prut die overblijft nu doorgaans als mest die over de wijngaard wordt uitgestort. De bioactieve stoffen worden ondanks hun potentie nog maar nauwelijks gebruikt voor humane toepassingen.

‘Doodzonde’, vinden Australische onderzoekers. Door het eruit filteren van de bioactieve stoffen krijgt het wijnafval een hoogwaardige toepassing. De uitgefilterde stoffen kunnen vervolgens ingezet worden als functionele ingrediënten, voedingssupplementen en natuurlijke kleurstoffen. De alsnog overblijvende resten kunnen dan nog steeds als mest worden gebruikt.

Vooral rood-, paars- en blauwgekleurde groente en fruit, dus ook wijndruiven, bevatten bioactieve stoffen zoals polyfenolen en zogeheten anthocyanen. Deze stoffen hebben door hun ontstekingsremmende en antioxidatieve werking flink wat gezondheidsvoordelen.

Eerder vonden Australische onderzoekers al een manier om bioactieve stoffen in wijnafval te verwerken tot biobrandstof en medicijnen. In Amerika maken ze er chocolade van en in Portugal verwerken ze het in cosmeticaproducten. Wijnafval upcyclen draagt bij aan een duurzamer gebruik van grondstoffen.

Research finds healthy use for winemaking waste - Winetitles, 19 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 19 jul '23
  • 21:26

Van de druivenpitten wordt druivenpitolie geperst.

Meer over de (Druivenschil (Frans):
De schil van de druif is een concentraat van polyfenolen, waaronder flavonen, anthocyanen (beide kleurpigmenten) en stilbenen, zoals resveratrol. Rode wijnen bevatten tot 4 g/l totale polyfenolen, met een gemiddelde waarde van ongeveer 2 g/l, dat wil zeggen 5 tot 10 keer meer dan witte wijnen. Van de ongeveer 200 polyfenolen in wijn is resveratrol ongetwijfeld het meest interessant voor de gezondheid. Eén gram druivenschil bevat tussen de 50 en 100 microgram resveratrol.

Antioxiderende, kankerbestrijdende en verouderingsremmende eigenschappen...
Resveratrol* is een stilbeen, een polyfenolverbinding in de flavonoïdenklasse die bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen die beschermen tegen veroudering en oxidatieve stress, ontstekingen en hart- en vaatziekten. Het zou ook kankerwerende eigenschappen hebben. Het kan vrije radicalen bestrijden, die gewoonlijk een vitale rol spelen in biologische processen, maar die betrokken zijn bij reacties die cellen kunnen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken.

*) Deze verbindingen worden geproduceerd als reactie op pathogene agressies, blootstelling aan ultraviolette stralen of ozon. In de wijnstok hopen ze zich vooral op in de schil van de druif (en in de pitten).

-------
Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, maar de polyfenolen in rode wijn hebben weer een positieve werking op onze gezondheid. Aan beide zijden bevinden zich wetenschappers.
Wetenschappers die tegen elk gebruik van alcohol zijn, maken geen onderscheid tussen rode en witte wijn. De wetenschappers die veel waarde hechten aan de polyfenolen praten nauwelijks over de nadelige effecten van alcohol. Inmiddels gaan er stemmen op om aan wijn een Nutriscore F toe te kennen. Puur druivensap zonder toevoegingen heeft een Nutriscore E, scheelt maar 1 letter (haha).

(Intussen geniet ik op z'n tijd van een glas donkerrode rode wijn, hoe donkerder hoe beter als er maar niet te veel tannine in zit. In mijn verbeelding proef ik dan de polyfenolen, maar dat zal wel door de alcohol komen.)

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 19 jul '23
  • 19:21

En als je nou bedenkt dat Australië 'maar' 4% van de wereldwijnproductie voor zijn rekening neemt (maar de op 4 na grootste exporteur is), dan is er wereldwijd 10.000 miljoen kilo wijnafval voorhanden. Dat zijn die zwarte bergen die je in het late najaar in wijnlanden ziet in de buurt van wijnmakerijen of aan de rand van wijngaarden.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.