Van de druivenpitten wordt druivenpitolie geperst.
Meer over de (Druivenschil (Frans):
De schil van de druif is een concentraat van polyfenolen, waaronder flavonen, anthocyanen (beide kleurpigmenten) en stilbenen, zoals resveratrol. Rode wijnen bevatten tot 4 g/l totale polyfenolen, met een gemiddelde waarde van ongeveer 2 g/l, dat wil zeggen 5 tot 10 keer meer dan witte wijnen. Van de ongeveer 200 polyfenolen in wijn is resveratrol ongetwijfeld het meest interessant voor de gezondheid. Eén gram druivenschil bevat tussen de 50 en 100 microgram resveratrol.
Antioxiderende, kankerbestrijdende en verouderingsremmende eigenschappen...
Resveratrol* is een stilbeen, een polyfenolverbinding in de flavonoïdenklasse die bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen die beschermen tegen veroudering en oxidatieve stress, ontstekingen en hart- en vaatziekten. Het zou ook kankerwerende eigenschappen hebben. Het kan vrije radicalen bestrijden, die gewoonlijk een vitale rol spelen in biologische processen, maar die betrokken zijn bij reacties die cellen kunnen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken.
*) Deze verbindingen worden geproduceerd als reactie op pathogene agressies, blootstelling aan ultraviolette stralen of ozon. In de wijnstok hopen ze zich vooral op in de schil van de druif (en in de pitten).
-------
Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, maar de polyfenolen in rode wijn hebben weer een positieve werking op onze gezondheid. Aan beide zijden bevinden zich wetenschappers.
Wetenschappers die tegen elk gebruik van alcohol zijn, maken geen onderscheid tussen rode en witte wijn. De wetenschappers die veel waarde hechten aan de polyfenolen praten nauwelijks over de nadelige effecten van alcohol. Inmiddels gaan er stemmen op om aan wijn een Nutriscore F toe te kennen. Puur druivensap zonder toevoegingen heeft een Nutriscore E, scheelt maar 1 letter (haha).
(Intussen geniet ik op z'n tijd van een glas donkerrode rode wijn, hoe donkerder hoe beter als er maar niet te veel tannine in zit. In mijn verbeelding proef ik dan de polyfenolen, maar dat zal wel door de alcohol komen.)