Zes jaar nadat het eerste grootschalige paardenvleesschandaal in Europa aan het licht kwam, heeft de Franse rechter de hoofdverdachte, de Nederlandse vleeshandelaar Jan F., veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Ook krijgt hij in Frankrijk een beroepsverbod opgelegd. Tegen Jan F. is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De voormalig directeur van het Franse bedrijf Spanghero krijgt 6 maanden onvoorwaardelijk en nog 18 maanden voorwaardelijk. Een andere Spanghero-manager is veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk. Diezelfde straf is ook de Nederlandse vleeshandelaar Hendricus W. opgelegd. De straffen vallen lager uit dan de strafeis van het openbaar ministerie. Wel moeten de veroordeelden tienduizenden euro's betalen aan de burgerlijke partijen in de strafzaak. Dat zijn onder meer diepvriesmaaltijdenproducent Findus, supermarktketen Carrefour en de vleesfederatie Interbev, schrijft Vilt.

Spanghero bleek tussen 2012 en 2013 meer dan 500 ton paardenvlees uit Oost-Europa verwerkt te hebben. Het paardenvlees was als rundvlees in miljoenen kant-en-klaarproducten terecht gekomen.

Na de 'Spanghero-affaire' kwamen er meer paardenvleesfraudes aan het licht. Zo zijn in Nederland Willy Selten en recent nog de directeur van slachthuis Van Hattem tot (langere) gevangenisstraffen en (hogere) boetes veroordeeld. Hoewel de paardenvleesaffaires geen gevaar opleverden voor de volksgezondheid, ontstond er groot wantrouwen bij consumenten.

VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Celstraffen voor schuldigen aan paardenvleesschandaal - VILT
  • Deel
Druk af