In 2013 kwam in Europa een grote paardenvleesaffaire aan het licht. In 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden was paardenvlees verwerkt dat als rundvlees op de etiketten stond. Deze week komen 4 verdachten voor de rechtbank in Parijs. Hen hangt maximaal 10 jaar celstraf boven het hoofd.

De verdachten zijn 2 Nederlandse vleeshandelaren, Jan F. en Hendricus W., naast de managers van het Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero. Het openbaar ministerie beschuldigt hen van 'gezamenlijke oplichting'. Volgens de handelaren had Spanghero bij hen paardenvlees besteld, dat het bedrijf vervolgens verwerkte en verkocht als (duurder) rundvlees. Spanghero zegt niet geweten te hebben dat het om paardenvlees ging en wijst met een beschuldigende vinger naar de handelaren.

Uiteindelijk bleek 750 ton paardenvlees als rundvlees in maaltijden terecht gekomen te zijn. In 13 Europese landen werd tot rundvlees omgekat paardenvlees aangetroffen. Na dit eerste paardenvleesschandaal kwamen er Nederland nog meer paardenvleesaffaires aan het licht, rondom Willy Selten en slachthuis Van Hattem.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Verdachten paardenvleesschandaal (2013) voor de rechter - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af