Het 20e gele weekend in Frankrijk resulteerde gisteren door het hele land in 33.700 gele manifesteerders voor een eerlijker verdeling van koopkracht op straat. Er viel slechts een beperkt aantal incidenten te melden. Die waren bovendien beperkt van aard. Dat schrijft FranceTVinfo.

De rust is het gevolg van de vele verboden plekken waar de hesjes tot en met de 18e gele zaterdag protesteerden. Bovendien worden de geringste tekenen van geweld meteen de kop ingedrukt.

De kranten maken zich drukker om de politieman die afgelopen weekend de 73-jarige Geneviève Legay zonder pardon omver liep. De agent heeft spijt van zijn daad, maar zegt te hebben opgetreden op orders van zijn superieuren. De advocaat van Legay dient een klacht in wegens het gebruik van nodeloos geweld tegen een burger door de staat.

Op Le Figaro zijn verschillende stemmen te horen die duidelijk maken dat Franse burgers zich aangetast voelen in hun recht om zich te uiten. Ze ervaren de maatregelen van de Franse overheid als repressie en vinden het verkeerd dat president Macron heeft verklaard dat Legay zelf maar had moeten bedenken dat ze zich niet in het heetst van de strijd had moeten opstellen.

Online TV- en mediastation LCI.fr meldt dat de president volgens geruchten een burn-out nabij zou zijn vanwege de enorme inspanningen en het grote onbegrip tussen hem en de Fransman-in-de-straat die hij gedurende de eerste helft van zijn presidentschap heeft moeten doorstaan. Slechts zijn make-up zou nog maken dat hij er fris en monter uitziet.
FranceTVinfo - "Gilets jaunes" : 20ème journée de mobilisation
  • Deel
Druk af