Leg ruim 1.000 Nederlanders de stelling voor 'Om mensen te stimuleren gezonder te eten, zou de btw op groenten en fruit moeten worden verlaagd' en 80% blijkt het daarmee eens. Onder mensen met kinderen of met lagere inkomens is de steun voor een btw-verlaging zelfs nog hoger. Dat meldt foodwatch een paar dagen voordat het kabinet per 1 januari de btw op groente en fruit verhoogt van 6% naar 9%.

Volgens de consumentenwaakhond staat de btw-verhoging in schril contrast met de doelstelling van het kabinet om 'de gezonde keuze makkelijker te maken', die opgenomen is in het Preventieakkoord. "Het kabinet klaagt steen en been over oplopende ziektelasten en wil dat we gezonder gaan eten. Maar ze verhoogt aan de andere kant zonder blikken of blozen de btw op groente en fruit. Dat de btw op 1 januari wordt verhoogd, is inmiddels een feit. Maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk. Onze acties gaan dan ook door,” laat foodwatch weten.

Vanaf nu ijvert foodwatch voor een 'actief voedselbeleid' door het kabinet: "Een actief voedselbeleid moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten."

Onlangs pleitte consumptiesocioloog Hans Dagevos (WUR) op Foodlog voor een hoge btw, óók op groente en fruit, om de verduurzaming van voedselproductie te financieren en het publiek duidelijk te maken dat goedkoop duurkoop is.
Foodwatch - 80% Nederlanders wil lagere btw op groente en fruit voor gezondheid
  • Deel
Druk af