Kort 6 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'Moe Cat Paper iPhone Lynn Newspaper Jam Chairs Table', Christopher Sessums

De extreme weersomstandigheden maken het FrieslandCampina onmogelijk bij 450 leden-melkveehouders in Friesland, Groningen en Drenthe melk op te halen. Het zuivelconcern vraagt daarom de getroffen boeren hun melk in de mestput te laten te lopen. In totaal gaat er 4 tot 5 miljoen liter melk verloren, meldt Boerderij. Eind vorige maand gaf FrieslandCampina aan boeren te belonen met een bonus als zij minder melk zouden leveren.

Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op grote schaal geen melk opgehaald kan worden. Zowel dinsdag als woensdag is er wel met een aangepast rijschema gereden, maar bleek in sommige regio's de situatie te gevaarlijk of konden de wagens niet bij de boerderijen komen doordat de politie wegen had afgesloten.

FrieslandCampina hanteert het uitgangspunt dat melk niet langer dan 3 dagen in de tank mag blijven zitten, omdat daarna de kwaliteit terug loopt. De noordelijke waterschappen hebben de getroffen boeren gemaand de melk niet op het riool of in de sloot te lozen. "Melk lozen op het riool is strafbaar. Bovendien wordt daarmee het volledige zuiveringsproces van de rioolwaterzuiveringsinstallaties lam gelegd", schrijven de waterschappen. De toevoer van grote hoeveelheden melk via het riool verstoort het continue proces van de zuivering. De waterschappen doen daarom het dringende verzoek de melk tijdelijk op te slaan en later te verwerken.

Bierbrouwerij Grolsch staat in de etalage om de fusie tussen bierbrouwers AB InBev en SABMiller mogelijk te maken. De Deense bierbrouwer Carlsberg schrapte zichzelf vandaag van het lijstje van mogelijke kopers. In de Deense krant Berlingske zegt voorzitter Flemming Besenbacher niet te willen groeien met overnames. Carlsberg wil volgens hem niet groot zijn, maar sterk. De bierbrouwer is niet van plan overnames te doen. Dat liet de nieuwe CEO Cees 't Hart, die in juni van FrieslandCampina overstapte naar Carlsberg, al eerder doorschemeren.

Andere kandidaten om Grolsch over te nemen zijn investeringsfondsen, waaronder KKR, het Japanse drankenconcern Asahi Group Holdings en de Spaanse bierbrouwerij Mahou-San Miguel. Heineken liet eerder weten geen interesse te hebben. SABMiller wil de noodzakelijke transacties in het eerste kwartaal van 2016 afronden.

Behalve van Grolsch neemt SABMiller met het oog op de fusie ook afscheid van het Italiaanse Peroni en het Britse Meantime Brewing, dat het pas afgelopen mei overnam. Mogelijk moet SABMiller ook zijn 49%-belang in de Chinese bierbrouwer Snow afstoten.

Het Amerikaanse tijdschrift US News heeft in 2016 het DASH Dieet tot "beste dieet" verkozen. Jaarlijks laat het tijdschrift een team van experts (medici & doktoren) tientallen diëten rangschikken en voor het 6e jaar op rij hebben zij het DASH Dieet als beste bevonden.

Het DASH Dieet is gericht op het verlagen van de bloeddruk en bestaat uit een erg gezond gebalanceerd voedingspatroon. Uit de 37 diëten die door het vooraanstaande tijdschrift zijn vergeleken kwam het DASH Dieet als beste naar voren als "Beste Dieet Algemeen" en "Beste Dieet voor Gezond Eten". In de categorie "Beste Dieet voor Diabetici" komt het DASH Dieet op een gedeelde tweede plaats. Het US News heeft een team van medische experts de diëten laten beoordelen. Zij waren met name positief over de gezonde gebalanceerde voeding die je bij het volgen van het DASH Dieet binnen krijgt.

Een andere dieet dat erg goed heeft gescoord is het MIND Dieet, dit is een combinatie van het DASH Dieet met een Mediteraans dieet. Enkele bekende namen zoals Paleo en Dukan vinden we echter helemaal onderaan de lijst terug. Net als eerdere jaren is de kritiek van gezondheidsexperts op deze diëten dat er complete voedingsgroepen worden uitgesloten wat het moeilijk maakt de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

In Nederland geeft de site dashdieet.nl meer informatie over het in de Engelstalige wereld populaire DASH-dieet.

Bernie Sanders, die met Hilary Clinton concurreert om te worden genomineerd als democratisch kandidaat voor de komende presidentsverkiezing in de VS, heeft zich op een besloten bijeenkomst uitgelaten over de landbouw in de VS. Dat meldt de Examiner.

Volgens Sanders moeten "we het hebben over de vraag hoe we een landbouw krijgen die onze kinderen gezond te eten geeft. We moeten het lef hebben om de enorme voedingsmiddelenconcerns en biotechbedrijven aan te pakken die het landbouw een verkeerd pad op sturen."

Clinton zou intieme contacten hebben met Monsanto en steun krijgen van het bedrijf voor haar verkiezingscampagne. Sanders pleit expliciet voor wetgeving om 'groot' aan te pakken en toont zich een voorstander van het boerenfamiliebedrijf.

Twee jaar geleden startten Matthew Glover en Jane Land uit New York het initiatief January Veganuary, met als doel om mensen in januari van ieder nieuw jaar te inspireren en te helpen om veganistisch te eten. Ze kwamen op het idee omdat ze zelf veganistisch wilden gaan eten, maar niet precies wisten hoe dit moest. In 2013 gingen ze van start met hun website in de hoop dat er 100 mensen mee zouden doen. Het werden er uiteindelijk meer dan 3.000. Sindsdien neemt het aantal mensen dat belooft van januari 'Veganuary' te maken ieder jaar toe. Vorig jaar deden mensen uit 115 verschillende landen mee. Daarvan zei 51% na afloop veganistisch te blijven eten.

“Met Veganuary 2015 hebben we de levens van 1.596.180 dieren gered,” aldus Jane Land.

De website ondersteunt mensen die veganistisch willen gaan eten door middel van een vegan starter kit, recepten en een lijst met restaurants waar je veganistisch kan eten. Glover en Land bieden allerlei soorten informatie, helpen mythes rondom veganisme uit de wereld en schuwen ook de dierenwelzijnsfilmpjes niet. Uiteindelijk hopen ze veganisme toegankelijker te maken zodat mensen zich aansluiten en veganistisch eten gaan uitproberen om daarna veganistisch te blijven.

Een ‘internet der voeding’ (internet of food) zou consumenten kunnen vertellen wat ze moeten eten op basis van hun persoonlijke gezondheid. De Britse e-health-onderzoeker Maged Boulos vergelijkt het 'internet of food' met het 'internet der dingen' (internet of things). Het internet of things refereert aan een ontwikkeling van het internet die alledaagse voorwerpen 'smart' en online laat zijn. Zo kan bijvoorbeeld je ijskast bijhouden wat er nog op voorraad is en je van een boodschappenlijstje voorzien of zelfs automatisch een online bestelling plaatsen. Volgens Boulos kan een dergelijke techniek worden toegepast op wat mensen eten.

Boulos: “Een internet of food kan specifieke aanbevelingen doen aan de hand van de context en de gebruiker.” Voorbeelden zijn een scanner die gluten detecteert, of een automatische controle op de hoeveelheid zout in een maaltijd. Voor dit soort toepassingen is al een groot aantal technologieën beschikbaar, zoals barcode scanners en andere sensoren die communiceren met apps. Daarnaast zijn 'connected' weegschalen en via smartphone met een community of specialist gedeelde foto's snelle manieren om inzicht te krijgen in wat er op het bord ligt.

Boulos stelt zich ten doel nog een stap verder te gaan dan het kijken naar en analyseren van wat op iemands bord ligt. “Deze methodes zijn nog te beperkt als je niet weet wat het geanalyseerde voedingsmiddel doet voor de gebruiker zelf.” In de toekomst hoopt hij dat het ‘internet of food’ inzicht biedt in hoe goed of gezond het eten is met het oog op iemands individuele gezondheidstoestand, persoonlijke behoeften en voorkeuren met als resultaat specifieke, gepersonaliseerde verbetervoorstellen.

In Frankrijk was een doggy bag tot voor kort onbestaanbaar. Er was zelfs geen woord voor. Nu binnenkort een nieuwe wet van kracht wordt die bepaalt dat er minder voedsel in de vuilnisbak mag verdwijnen, zijn de Fransen dan toch overstag, meldt The Guardian. Arash Derambarsh, als adviseur betrokken bij het opstellen van het wetsvoorstel, zegt: “Wij Fransen houden er niet van om met eten over straat te moeten lopen. Er heerst een soort burgerlijke schaamte om eten mee naar huis te nemen.”

Derambarsh verwacht dat het dankzij de nieuwe wet niet lang zal duren voor de jongere generatie het taboe doorbreekt. “Als één of twee klanten van een restaurant weglopen met een kleurrijk tasje met eten, zullen andere mensen er ook minder gespannen over zijn." Uit een recent onderzoek blijkt dat 95% van de mensen bereid is om een doggy bag te vragen, hoewel het nog maar de vraag is hoeveel mensen dat in werkelijkheid ook echt doen. Wat alvast zou kunnen helpen, is een eigen Frans woord. Op dit moment gebruiken hotel- en restaurantorganisaties de termen le gourmet bag en la box anti-gaspi.

Margarita Louis-Dreyfus, president-commissaris van agrigrondstoffenhandelaar Louis Dreyfus Commodities, een van de grote vier handelspartijen in de wereld, gaat in april een aantal weken met zwangerschapsverlof.

Louis Dreyfus Commodities is gevestigd in Rotterdam en handelt in grondstoffen 'van katoen tot graan en sinaasappels', meldt het FD. Margarita Louis-Dreyfus is sinds 1 oktober president-commissaris en heeft 81% van het bedrijf dat de grondstoffenhandelaar controleert in handen. Louis-Dreyfus is in verwachting van een tweeling en is begin april uitgerekend.

Bij de geboorte van haar eerdere kinderen, uit het huwelijk met Robert Louis-Dreyfus, besloot Margarita Louis-Dreyfus zich uit het zakenleven terug te trekken en zich te concentreren op het moederschap. In 2009 overleed haar echtgenoot. Zij heeft een nieuwe partner gevonden in Philipp Hildebrand. Dit keer is Louis-Dreyfus van plan tot de uitgerekende datum te blijven werken en eind april weer aan de slag te gaan. Margarita Louis-Dreyfus werd in 1962 geboren in Leningrad.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Veronica Kouwenhoven
  • #2
  • 7 jan '16
  • 20:41

Jammer dat de verwijzing voor het dashdieet een commerciële is. Het is dan wel een Nederlandstalige maar op allerlei officiële Engelstalige sites, o.a. van de Amerikaanse overheid is de uitgebreide informatie gewoon te vinden zonder extra kosten.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 6 jan '16
  • 22:28

Melk weg laten lopen lijkt me ethisch minder moeilijk te verkopen dan dat je je dieren niet kunt voeren.
Maar wat doe ik daaraan als boer? Ik bepaal ook niet het weer in mijn regio (gelukkig want dan zou het eindigen in een soort van burgeroorlog ;-)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag