Generation-R is een langlopend onderzoeksproject van het Erasmus MC, dat bijna 10.000 kinderen in Rotterdam volgt sinds de zwangerschap van hun moeder. Voor de volgende fase van het onderzoek investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport €4 miljoen. De focus ligt hierin op de leefstijl, gezondheid en ontwikkeling van tieners.

Focus op 13
De eerste kinderen in het Generation R-project vieren binnenkort hun 13e verjaardag, vandaar dat de nieuwe onderzoeksfase Focus op 13 heet. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere niet. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders krijgen een aantal vragenlijsten om in te vullen. "Door de mogelijke oorzaken van gezondheids- of gedragsproblemen tijdens de pubertijd te achterhalen, willen we verschillen in gezondheid aanpakken en voorkomen", aldus Vincent Jaddoe, directeur van Generation R.

Meerdere problemen tegelijk
De onderzoekers van Generation R en het Erasmus MC zijn blij met de investering. "Met deze investering is het mogelijk om een hele kwetsbare fase in het leven van jonge mensen te onderzoeken, waarin grote veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk, mentaal als sociaal vlak. [..] Kwetsbare tieners hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een ongezonde leefstijl, overgewicht, gedragsproblemen en mindere schoolprestaties" vervolgt Jaddoe. "Dankzij duizenden Generation R-deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in welke kinderen deze tienerjaren niet goed doorkomen, waarom dat zo is, en wat de lange termijn consequenties zijn."
Dit artikel afdrukken