Hij heet Spruyt en hij wil hotello van het jaar worden. U kunt dit weekend op die man stemmen. Misschien moest u het maar doen, want hij is OK, al vindt'ie het nodig om rare promotiefilmpjes van zichzelf te maken.

Mensen leer je kennen door hun daden. Vóór er sprake was van dat Hotello-wedstrijdje, legde hij een case aan me voor. Hij wil graag dat zijn kinderen op hun crèche een warme lunch krijgen voorgeschoteld. Dat gebeurde daar namelijk, maar mocht opeens niet meer. Van het Voedingscentrum. Kinderen moeten veel brood eten, zeggen onze nationale eetbollebozen uit Zoetermeer, daarmee billenknijpende ouders heerlijk in de zuinige en eenzijdige kaart spelend.

Ernesto Spruyt vraagt onze hulp.Hier kunt u op hem stemmen als u hem wel ziet zitten als hotello van het jaar. Genoeg over die flauwekul en aandachtrekkerij.

Kunnen de voedingskenners Spruyt en zijn crèche helpen tegen de Nederlandse broodterreur?
U moest eens weten wat bijvoorbeeld Franse kindjes - en hun papa's en mama's - te eten krijgen tussen de middag. Het is een wonder dat het Voedingscentrum nog geen aanklacht heeft ingediend wegens kinder- en oudermishandeling in dergelijke landen.

Ernesto schreef:

Vanavond een behoorlijk kansloze discussie gehad op de ouderavond van de creche van mijn kids.

Sinds enkele weken worden er op de creche voor de lunch vers bereide warme maaltijden bereid. Ik ben daar groot voorstander van, want ik ben aanhanger van het paleodieet (alleen niet praktiserend haha). Daarbij vind ik brood nogal armoedig. Toen ik nog bij Solidaridad werkte, schaamde ik me altijd kapot als we mensen uit ontwikkelingslanden voor de lunch hadden. Ik moest hen dan uitleggen dat brood met kaas of hagels het beste was wat we te bieden hadden.Twee warme maaltijdtijden per dag zorgt niet alleen voor variatie in de voeding, maar verrijkt naar mijn bescheiden mening ook de smaakontwikkeling van kinderen. Plus, als ze dan een keer 's avonds niet eten is het ook niet zo erg. Ik dacht: wie kan hier nu tegen zijn?
Een aantal ouders bleek er anders in te zitten. Sommigen hadden er het extra geld niet voor over , €1,12 per maaltijd. OK, ik kan niet in hun portemonnee kijken, dus prima.

Maar, en nu komt de reden van mijn mail, een van hen had de vrienden van het Voedingscentrum gebeld, en die hadden gezegd .......... hoe meer brood hoe beter. Volgens het Voedingscentrum is 2x warm eten per dag niet goed en is brood een vitaal onderdeel van het voedingspatroon. Je kids zouden daarnaast met 2x warm ook teveel calorien binnen krijgen. Ze adviseerden de ouders dit 'op te vangen' door 's avonds dan brood te geven (wat veel ouders begrijpelijkerwijs niet willen vanwege het sociale karakter van de avondmaaltijd).

Ik ben ook niet tegen brood, maar ik zie niet in waarom het zo'n prominent onderdeel van ons dieet moet zijn. Ik geloof in gevarieerde voeding en in alles met mate, dus ook brood.

Wat vind jij van het advies van het Voedingscentrum? Kun je me wat handvaten geven voor een eventuele discussie met de crècheleiding?


Mij moet je dat niet vragen. Ik ben maar een domoor en een nitwit. Wat vindt foodlog's collectieve foodintelligentie?




Toegevoegd op 11 januari 11:00h: ik ontving een officieel standpunt van het Voedingscentrum inzake 2x warm en opende daaromtrent een nieuwe draad.
Dit artikel afdrukken