De boeren willen Koning Willem-Alexander een noodkreet over hun toekomst van de boeren overhandigen. Ze mogen echter niet bij paleis Huis ten Bosch demonstreren. De gemeente Den Haag geeft daar geen toestemming voor. Wel zijn de actievoerders, waaronder veel melkveehouders, welkom op de Koekamp, vlakbij het Malieveld. Grote voertuigen mogen het centrum van de stad niet in. De boeren mogen hun tractoren wel op de Benoordenhoutseweg parkeren.

De Koning zal de protestbrief van de boeren niet zelf in ontvangst zou nemen. Wel beloofde Rijksvoorlichtingsdienst hen dat de Koning zich laat vertegenwoordigen door een lid van zijn Kabinet dat namens hem de FDF-noodkreet in ontvangst zal nemen.

De boeren protesteren tegen de Omgevingswet. Ze willen dat de Koning die laat toesten aan de Grondwet. In het Algemeen Dagblad zegt FDF-voorman Mark van den Oever: "Wij willen dat onze rechten gewaarborgd blijven. Concreet: als een boerderij wordt uitgekocht omdat het bedrijf te dicht bij een natuurgebied staat, dan is er daarna geen mogelijkheid meer voor de boer om elders een nieuw bedrijf te beginnen. Je wordt dan als het ware weggestreept en dat is voor ons niet acceptabel. Het zou funest zijn als de Tweede Kamer - volgens de planning nog dit jaar - instemt met deze nieuwe regels.’’

Na de overhandiging van hun gram en zorg over de Omgevingswet vertrekken de boeren naar Leidschendam. Doel van het bezoek is het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) waar het middagonderdeel van hun manifestatie is voorzien. Daar zal de FDF proberen de Nederlandse supermarkten hun Farmer Friendly-logo te laten accepteren. Daar zullen ze volgens FDF-voorman Mark van den Oever aan hun klanten kunnen laten zien "dat zij hun verantwoordelijkheid willen nemen voor een eerlijker verdeling van de marges binnen de voedselketen.’’

Het programma van de boeren - hieronder in een voorbeeld voor de Limburgse aanhangers van de FDF - zag er tot de wijzigingen ten aanzien van het bezoek aan de Koning als volgt uit:

Beste Collega's,

Aanstaande maandagavond is het dan zover, we gaan weer van ons laten horen. Ons najaarsoffensief gaat beginnen en zal het officiële begin zijn om tijdens een slotakkoord de linkse partijen op 17 maart 2021 definitief van hun troon te wippen.

Wij moeten met z'n alle de linkse destructieve politiek tégen de agrarische sector van D66, GroenLinks, PvdD en PvdA stoppen.

Wij hebben alle boeren hard nodig, help elkaar en maak samen een vuist tegen hetgeen dat onze ondergang zal zijn.

FDF heeft ook het Farmers Friendly verdien model gemaakt en ook dit gaat we dinsdag presenteren bij het CBL in Leidschendam.

We hebben een enorme organisatie neergezet om deze demonstratie op een correcte wijze uit te voeren.

Ten 1e de verzamelpunten:

20.30 uur Stein
22.30 uur McDonalds Nederweert
22.40 uur Rotonde Ysselsteyn (N270), Groep Deurne sluit onderweg aan.       
Abmec Someren 23:00


(Let op: dit zijn allemaal vertrektijden!)

23.45 uur: Formeren deze 3 groepen zich bij de kruising N270/N279 bij Helmond om vervolgens direct de rit voort te zetten via de N279 richting Den Bosch.

Ook daarna volgen we de B-wegen en gaan we naar Den Haag.

Ons 1e doel is: de Koning

Paleis Huis Ten Bosch s’ Gravenhaagse Bos 10, 2594 BD te Den Haag

Daar gaan we met onze Koning praten en leggen we hem het dringende probleem voor.

Ons 2e doel ná ons bezoek aan de Koning is:

Het CBL:

Overgoo 13, 2266 JZ, Leidschendam

Daar gaat we het Farmers Friendly model aanbieden, ook hier is het van belang dat we met zoveel al mogelijk trekkers aanwezig zijn.

Neem allemaal de volgende Covid regels in acht:

Max 2 personen per vervoermiddel mondkapjes verplicht

Buiten het vervoermiddel houden we 1,5 afstand (dit doen we ook op de verzamelplaatsen)

Overige afspraken:

Zolang wij als begeleiders niet anders aangeven gaan we niet de snelweg op.
Zorg dat jullie voldoende eten meenemen voor de heen- én terugreis.
Zorg dat je voldoende drinken bij hebt.
Wij zorgen dat jullie wat warms te eten krijgen.
Eigen initiatieven met betrekking op eten is altijd welkom.
Neem EHBO koffertjes mee.

DE POLITIE:

Ondanks alle goede intensies van de Limburgse politie (zij doen echt hun stinkende best)  schijnen wij de zaken landelijk beter georganiseerd te hebben dan de politie.
Daar schijnt de samenwerking niet best te zijn, ze kunnen een voorbeeld aan ons stellen.
Wij communiceren alles perfect naar hen echter, van hun kant krijgen we weinig info.
Des al niet te min gaan wij gewoon ons ding doen en laten zien dat we ook zonder hun goed kunnen demonstreren.

Ik schat dat ik voorin weer veel werk krijg met organiseren dus heb geduld als zich situaties voordoen dat ik moet overleggen. Overleg wat je wat mij betreft ook aan de voorkant kunt doen maar goed in de randstad willen ze schijnbaar wat meer reuring.
Nogmaals ondanks alles, zij doen ook maar hun werk en krijgen orders van hogere hand.

TOT SLOT:

Deze demonstratie zal de geschiedenisboeken halen.
Onze Koning zal sinds lange tijd weer écht officieel Koning mogen zijn.
Zijn jarenlange figuurlijke rol van alleen maar lintjes knippen en briefjes voorlezen zal er dinsdag voor het eerst weer toe doen hij zal als een écht staatshoofd worden aangesproken.
Waarom....de regering heeft laten zien dat ze die verantwoordelijkheid niet aankunnen.
Wij wensen jullie alle veel plezier, maak er een mooie dag van.

Als er vragen zijn dan horen wij het graag van jullie.


Op Boerenbusiness en Boerderij zijn liveblogs te volgen over de trekkertocht.

In de media werd als volgt verslag gelegd:
Dit artikel afdrukken