Vorig jaar boog de Europese Commissie zich over de herziening van de Richtlijn industriële emissies (IED). Ineens zouden drie keer zoveel veehouderijen (met kippen, varkens, runderen) 'industrieel' zijn en zich moeten houden aan het emissiereductietraject en de methaanstrategie van de EU. Eind vorig jaar lag er een compromis dat deze week 'zonder boe of bah' door de Milieucommissie van het Europees Parlement is aangenomen.
Op 15 januari 2024 heeft de Milieucommissie van het Europees Parlement ingestemd met een compromis over de Industriële Emissierichtlijn (IED) dat eind november was bereikt. Dit compromis, tot stand gekomen via het 'triloog'-proces - het overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie - sluit rundveehouderijen uit van de richtlijn.

Het oorspronkelijke Commissievoorstel zou er toe leiden dat 61% van de varkensbedrijven, 58% van de pluimveebedrijven en 12,5% van de runderbedrijven als 'industrieel' bestempeld zou worden, mét de bijbehorende emissiereductieverplichtingen. Daarbij ging de Commissie uit van 150 'Livestock Units' (LSUs). Dat waren 150 volwassen runderen, met als equivalent in de andere vormen van dierhouderij: 375 kalveren, 10.000 kippen, 500 varkens of 300 zeugen.

Het voorstel stuitte op bezwaren van zowel boerenorganisaties als lidstaten.

In het compromisvoorstel is de grens voor varkensbedrijven nu vastgesteld op 350 LSU's, voor pluimveebedrijven op 300 LSU's en voor vleeskuikenbedrijven op 280 LSU's om als 'industrieel' bestempeld te worden. Dit kan betekenen dat zelfs een stal van het diervriendelijke eiconcept Kipster als industrieel zal worden behandeld. Dergelijke stallen kunnen modulair tot 120.000 dieren worden opgezet. Het voorstel gaat niet verder dan een aantal onder de 20.000.

Rundveebedrijven vallen niet onder de herziene IED. Met dit voorstel gingen 64 leden van de Milieucommissie akkoord, 5 stemden tegen en 7 leden onthielden zich van stemming, aldus de Duitse website fleischwirtschaft.de.

Het nieuws is met blijdschap ontvangen door Ierse boerenorganisaties, schrijft Agriland. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca maakt bezwaar, namens varkens- en pluimveehouders. Zij vrezen dat de IED duizenden familiebedrijven zal benadelen omdat de producenten van import-kip en -varken zich niet aan vergelijkbare regels hoeven te houden en veel betaalbaar vlees zullen kunnen leveren aan klanten in de EU.

De rundveehouders zijn overigens nog niet helemaal in veilig vaarwater, omdat de Commissie heeft beloofd vóór 31 december 2026 de huidige emissienormen te herzien. De Commissie kan dan besluiten rundveehouderijen alsnog onder de IED mee te nemen.

Het compromis moet nog worden goedgekeurd door het volledige parlement en de Raad van Ministers voordat het definitief van kracht wordt.

Het voorstel betekent niet dat voortaan 'industriële' veehouderijen verboden worden, maar dat ze aan strengere emissienormen moeten voldoen en daar - in veel gevallen, maar niet alle - extra maatregelen voor moeten nemen. Dat betekent extra kosten.