Stel je voor: de voorzitter van de klimaattop, Sultan Ahmad al-Jaber, doet een gedurfde uitspraak: "Olie afschaffen? Dat kan alleen als we allemaal terug naar de grotten verhuizen!" Tijdens de VN-klimaatconferentie COP28, op een zonnige zaterdag in Dubai, wuift al-Jaber kritische opmerkingen en vertelt ons dat het wetenschappelijk bewijs voor het afschaffen van fossiele brandstoffen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, nou ja, eigenlijk niet bestaat.
Klinkt als een science fiction-verhaal, toch? Maar wacht, er is meer. De Britse krant The Guardian citeert al-Jaber die zegt dat zelfs een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen ons niet naar een duurzame toekomst leidt, tenzij we natuurlijk allemaal weer in grotten willen kruipen. Stel je dat eens voor!

Ondertussen schudden wetenschappers hun hoofd in ongeloof. Hun reactie? "Dit is ongelofelijk zorgwekkend!" Ze vinden dat al-Jaber's uitspraken wel heel erg op het randje balanceren van klimaatontkenning, en dat terwijl hij de voorzitter is van een klimaattop! Ironisch, hè? De algemene consensus onder wetenschappers is namelijk dat we juist moeten stoppen met fossiele brandstoffen, vooral olie, om onze aarde te redden.

Het wordt nog interessanter. De Verenigde Arabische Emiraten, een groot olieland en één van de grootste vervuilers, zijn de gastheer van COP28. En al-Jaber is ook de topman van de staatsoliemaatschappij Adnoc. Over belangenverstrengeling gesproken.

Tijdens een live uitgezonden online-evenement zei al-Jaber, die duidelijk niet blij was met bepaalde vragen, dat er geen enkel wetenschappelijk scenario is dat aangeeft dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen ons naar die magische 1,5 graad zal leiden. Hij daagde de aanwezigen uit: "Laat me de routekaart zien voor een geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen die duurzame sociaal-economische ontwikkeling mogelijk zal maken, zonder dat we allemaal terug moeten naar de grotten."

Het grote debat gaat verder. Meer dan 100 landen steunen al een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Maar sommigen willen een 'phase-down', waarbij fossiele brandstoffen blijven bestaan, maar de broeikasgassen die ze uitstoten, moeten worden opgevangen. De beslissing hierover kan de doorslaggevende factor worden voor het succes van COP28.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, zette de toon bij de opening van de klimaattop: "De wetenschap is duidelijk: de limiet van 1,5 graden is alleen mogelijk als we stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen. Niet verminderen, maar uitfaseren, binnen een duidelijk tijdsbestek." Dat belooft wat voor de rest van de top, die nog twee weken duurt.