In de meeste theeën blijken zware metalen voor te komen, zoals lood, aluminium en arsenicum. Canadese onderzoekers van de University of Alberta onderzochten 30 soorten thee die gewoon in de supermarkt te koop zijn: witte, groene, zwarte en oolong. Bij 3 minuten laten trekken van het zakje kwam bij driekwart en bij 18 minuten zelfs bij 83% van alle theeën het niveau aan lood boven de veiligheidsgrens voor zwangere en zogende vrouwen uit. Biologische thee vormt geen uitzondering.

Teveel lood is met name gevaarlijk voor de neurologische ontwikkeling van de foetus. De onderzoekers suggereren dat de richtlijnen voor het drinken van thee voor zwangere vrouwen aangepast zouden moeten worden.

Uit de analyse kwam ook dat thee uit China meer zware metalen bevatten dan uit andere landen zoals Sri Lanka of India. De onderzoekers denken dat theeplanten deze zouden kunnen opnemen vanuit de met lood-emissies verontreinigde uitstoot van de vele kolengestookte Chinese electriciteitscentrales. Daarvoor is overigens geen bewijs gevonden. Dat schrijft de Canadese National Post.
Dit artikel afdrukken