1
Fotocredits: 'Cacao', 5671698, via Pixabay

Flash GezondheidBeetje zware metalen in chocola kan geen kwaad

Cacaobomen nemen cadmium op uit de bodem via hun wortels. Het zware metaal komt vervolgens in de cacaobonen terecht. Op zich een natuurlijk proces, maar aangezien cadmium giftig is, is het iets om op te letten. Net als op de aanwezigheid van lood, dat op dezelfde manier in chocola terecht kan komen.

Consumer Reports, een Amerikaanse non-profit organisatie, maakt zich er druk over. Die organisatie dringt aan op veranderingen nadat uit recente testen bleek dat een derde van de onderzochte producten “verontrustende” niveaus van zware metalen bevat.

Chocolademaker Hershey werd in het bijzonder aangesproken door Consumer Reports. Hershey zou zich als "toonaangevend en populair merk" moeten inzetten om "gevaarlijke niveaus" van zware metalen uit zijn chocoladeproducten te verwijderen, zodat ze veiliger worden voor consumenten.

Volgens de National Confectioners Association (NCA) is chocola veilig om te eten. Er zijn niet voor niets veilige niveaus voor lood en cadmium opgesteld. Die beschermen prima volgens de NCA. Zelfs een lichte overschrijding zou geen kwaad kunnen. Het probleem lijkt vooral dat consumenten beginnen te geloven dat alles 100% free from kan worden gemaakt van wat je ook maar niet OK vindt.

Chocolate companies respond to latest claims of excessive cadmium in cocoa, 29 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
paul van dijk
paul van dijk Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 30 okt '23
  • 12:10

Tja, het is in de USA ook raar geregeld, met Californië als enige in een uitzonderingspositie met wél strenge regels. Ik ben in ieder geval blij dat de EU sinds een paar jaar duidelijke wetten mbt cadmium heeft die voor de hele EU gelden, overigens niet alleen voor chocolade maar alle voeding waar cadmium in kan zitten - dat is een hele lijst. Logisch ook, het komt nu eenmaal in de grond en dan neemt niet alleen een cacaoboom er wat van op maar ook een aardappel. Dat alleen chocolade hier elke keer weer aandacht voor krijgt verbaasd me niet - chocolade scoort - en hey toevallig was het weer halloween - maar ik vind het ergens jammer als europese media niet duidelijk kunnen uitleggen hoe het zit, wat het verschil is in de wetten in de VS en in Europa, en hoe het zit met andere voedingsmiddelen. Helaas wordt dikwijls enkel het CR artikel aangehaald, waar het natuurlijk om de Amerikaanse situatie gaat...

Maargoed, dat is een kleine ergernis, als gezegd ben ik vooral blij met de EU die net wat meer aan de touwtjes trekt mbt voedselveiligheid, en de presentaties die ik bij de invoering bijwoonde gaven me ook wel het idee dat er over de normen zorgvuldig is gedacht, naast een vrij diepgaande maar alsnog duidelijke uitleg over het hoe en waarom.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.