Nederlandse wetenschappers ontdekten dat na een slechte nachtrust meer amyloïd-bèta eiwit in het brein voorkomt dan na een nacht goed slapen. Amyloïd-bèta eiwit is geassocieerd met de typerende afzettingen in de hersenen van patiënten met Alzheimer.

Hoofdonderzoeker Jurgen Claassen van het Radboud UMC stelt tegenover Reuters dat bij muizen al was geconstateerd dat een goede nachtrust de hoeveelheid amyloïd-bèta eiwit in gezonde muizenhersenen vermindert. Hij en zijn collega's hebben 26 gezonde mannen aan een proef onderworpen waarbij de helft normaal mocht slapen, terwijl de andere helft wakker gehouden werd. Bij de slapers was het gehalte aan amyloïd-bèta eiwit's ochtends 6% lager. Bij de niet-slapers was geen daling vast te stellen. Naarmate de kwaliteit van de slaap beter was, daalde het niveau aan amyloïd-bèta sterker.

Hoewel het onderzoek uitging van een compleet slapeloze nacht, denkt Claassen dat gedeeltelijk slapeloze nachten ook kunnen optellen tot een vergelijkbaar effect. "Op basis van dit en andere onderzoeken zou het goed zijn dat mensen hun slaapgewoonten monitoren, maar zich niet ongerust maken als ze een keer een nacht niet goed slapen", zegt Claassen tegen Reuters. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Neurology.
Dit artikel afdrukken