kweekzalm. Of een andere vissoort, misschien wel die binnenkort hippe 'andere tonijn', Almaco Jack die bekend moet worden onder de naam Kona Kampachi? Of is het misschien rauw gemarineerd vlees?
Is het mediterraan of uit de Noordzee ? Of vind je ze ook binnendijks?
Ik kreeg de tip van lezer Jan Polman. Je eet het koud, besprenkeld met wat olijf- en citroensap. Daarna doe je er wat grof gemalen peper en wat zeezout over.
Uitstekend met witte wijn, zegt Jan. Helaas zie je ze zelden. Ze smaken er bepaald niet minder om.
Wie weet wat er op dat bordje ligt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Willem, Flipse, hier niet trager door droogte, maar door kou schat ik zo in. Het is zeker geen klagen. Ben altijd blij als het ieder jaar anders is. Nu vanaf de moestafel is het toch beslist anders dan vanaf de vruchtbare klei waar ik niet bij kan. Heb dus nog een moestuin in de aanbieding :-).
Willem, ik zit op de klei en ben daarbij geen professionneel tuinder. Dus als het rotweer is, ga ik voor mijn plezier geen bieten zaaien. Hou niet van plateauzolen. Dus waren we laat dit jaar, dus oogsten we laat. Weinig mesten of helemaal niet. Door het rotweer en de kou in het voorjaar heb ik ook mijn composthoop nog niet omgezet (heb een hekel aan gespieste padden en egels op mijn riek), dus de tuin heeft niet dat gekregen wat normaal wel het geval is... Maar, de bieten waren top!
Hier niks tragere groei. Alles vliegt, en vloog, de grond uit.
In juni al bietjes gegeten (wat is Flipse laat), jawel, de egyptische platronde, en vervolgens iedere week ook andere soorten: chioggiasoorten (ook guardsmark), bull's blood en witte en gele. Jong oogsten, gewoon drie kwartier in water koken, geen zout toevoegen en smullen maar. Barbaars, dus, maar heeeeel lekker.
Trage groei kan inderdaad smakelijker producten opleveren, is mijn ervaring, maar dan niet trager door droogte, maar door geen groeistimulansia aan de grond toe te voegen. Alleen wat kalium (houtas, in mijn tuin).
Concreet: bijna een half jaar lang een regelmatige oogst van fijne bietjes, en daarna tot juni natuurlijk geen bietjes meer.
Flipse, hier groeit alles ook trager en is dus intenser van smaak. Gisteren snijbieten gesneden voor de risotto. Peperachtig smaakje, heel plezierig. Nee, niet gekookt dus, maar net flauwgevallen in de gare risotto.
Toevallig gisteravond bietensalade gegeten van de eerste geoogste bieten (de grootste), want het is kommer en kwel op het bietenland (de droogte). Gewoon gekookt in water met wat zout. Smaak: intenser als andere jaren, waarschijnlijk toch door te weinig water. Verder: een genot om weer die heerlijke aardse smaak te proeven...