Bij de basiliek in het Bretonse dorpje Sainte-Anne d'Auray (Morbihan) zijn 600 witte kruizen geplaatst als eerbetoon aan de honderden boeren die dit jaar zelfmoord hebben gepleegd in Frankrijk.

Het project is een initiatief van Jacques Jeffredo. Hij vindt zelfmoord een groot probleem in de agrarische gemeenschap.

In 2013 concludeerden onderzoekers dat om de dag een Franse boer zelfmoord pleegt. Tussen 2007 en 2009 zouden ongeveer 500 boeren hun leven zelf hebben beëindigd. Het gaat veelal om mannen.

Volgens Jeffredo zijn er meer boerenzelfmoorden dan het onderzoek aantoonde. Daarom startte hij een online petitie om het probleem onder de aandacht te brengen.

Jeffredo meent dat empirisch onderzoek uitwijst dat ieder jaar ruim 600 Franse boeren zelfmoord plegen. "Dat zijn ongeveer evenveel doden als bij vier vliegtuigcrashes", zegt hij tegen Le Monde.

In juli van dit jaar bracht reinformation.tv reeds een uitzending over het zelfmoordprobleem onder Franse boeren.

Nederland
Ook in Nederland komt boerenzelfmoord voor, maar besteden de media er niet zoveel aandacht aan als in Frankrijk. De antrolopoge Lizzy van Leeuwen schreef het boek De Hanebalken, dat Foodlog besprak onder de titel Boer zoekt touw.Fotocredits: still, TV Quibéron
Dit artikel afdrukken