Met het oog op de mogelijke vervuiling van in een stedelijke omgeving geteelde bladgroenten, voerden de UGent en sociale economiebedrijven Compaan en Labeur vorig jaar in Gent een onderzoek uit. Ze plaatsten proefbakken (om bodemvervuiling uit te sluiten) op 35 locaties in de stad en een paar controleplaatsen daarbuiten. De geteelde sla 'werd vervolgens, voor en na wassen, onderzocht op aanwezigheid van lood, cadmium en enkele andere toxische elementen'.

Uit het onderzoek kwam dat de toxische gehaltes van de meeste stoffen 'aanvaardbaar' waren. Alleen het loodgehalte bleek in veel stalen te hoog, als gevolg van de aanwezigheid van fijn stof. Dit liet zich echter prima verwijderen door de sla goed te wassen. Daarmee komen de instanties tot het advies 'dat groenten telen in een stedelijke omgeving kan, als de groenten goed worden gewassen. Verder wordt onder meer aangeraden de groenten te telen in een beschutte omgeving, niet te dicht tegen de autoweg, om ze te behoeden voor overmatige afzetting van opwaaiend stof', schrijft Vilt.

Eerder deze maand kwam Test-Aankoop met een eigen onderzoek waaruit kwam dat met name een bodemonderzoek noodzakelijk is om bestaande vervuiling op te sporen. Ook Test-Aankoop adviseert de stadstuingroente goed te wassen. De overheid doet er niettemin goed aan 'om initiatieven te steunen die deze vorm van duurzame voedselproductie ontwikkelen', vindt de consumentenorganisatie.
Dit artikel afdrukken