In een persbericht vertelt de YFM hoe het gesteld is met de voeding van Nederlandse kinderen. “Slechts 1% van de schoolkinderen eet voldoende groente per dag. In sommige Nederlandse wijken heeft één op de drie kinderen overgewicht of obesitas. Nederlandse kinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle kinderen in Europa. Één op de zeven kinderen komt zonder ontbijt op school.”

Verkiezingen 2017
De YFM vindt dat het zo niet langer kan. Kinderen moeten weer leren hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden. Door van kinds af aan te wennen aan gezond eten, te weten hoe je moet koken en zelf dingen kan maken, ontwikkelt een kind gezonde voedingsgewoontes die een ‘extreem positief effect’ kunnen hebben op de eetgewoontes voor de rest van het leven. In de lesplannen van de scholen richting 2032 staat te weinig over voedselonderwijs. Joszi Smeets, directeur van YFM: “Dit vraagt om actie, we hebben leiderschap nodig en kijken naar de overheid: voedselonderwijs, verplicht voor ieder kind moet HET verkiezingsthema zijn voor de verkiezingen van maart 2017.”

In het voedselonderwijs moeten kinderen niet alleen voorlichting krijgen, maar ook leren koken, oogsten en gezond eten. “Pas als voedselonderwijs een verplichte en complete leerlijn wordt voor scholen kan het echt elk kind in Nederland bereiken”, aldus het persbericht.

Politici beïnvloeden
De campagne start vandaag tijdens de talkshow Alles Kids? In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Verder gaat de YFM online het gesprek aan via #voedselonderwijs en Smeets gaat proberen zoveel mogelijk politici te laten beloven dat ze zich hard gaan maken voor voedselonderwijs.

De #voedselonderwijs campagne is een initiatief van de Youth Food Movement, in samenwerking met de Foodwire, Food Cabinet en steun van de Hartstichting, de Triodos Foundation en EOSTA. Zie hier het campagnefilmpje:

Dit artikel afdrukken