Dat is uit de hand gelopen en heeft gezorgd voor een berg producten die niet eens in staat is zijn kostprijs op te brengen. Dat ontdekten we een beetje laat. Zo laat dat we geen ondernemers onder de boeren hebben. Boeren zijn hun eigen productiechef.
Boeren is een vak, ondernemen is een gave in handigheid. Die gave komt niet tot ontwikkeling in de beschermde omgeving waarin landbouw zich de laatste honderdvijftig jaar heeft ontwikkeld. Inmiddels schaft de overheid de bescherming af. De subsidies verdwijnen. De landbouwsector staat voor een koude sanering. Een deel daarvan kan uit, want de banken kunnen hun financieringen uit het onderpand terughalen. Landbouwgrond is immers duur in ons deel van de wereld.
Van Doorn heeft een recept dat leest als een driegangenmenu:
Ten eerste: weg van anonieme markten, meestal ‘de wereldmarkt’, waar je geen betekenis hebt en waar uitsluitend wordt gekocht op de laagste prijs. Zoeken naar markten waar je wel betekenis hebt of kan opbouwen.
Ten tweede: weg van de focus op productie; richt je volledig op de consumenten, zorg dat je die kent en volgt.
En ten derde: kies ervoor om uit je eigen schaduw te stappen. Ga in het licht staan. Wees trots op wat je maakt en laat dat weten ook. Vertel zonder ophouden dat gezond en goed voedsel essentieel is voor een prettig leven. De feiten daarvoor zijn er in overvloed.
Zou het zo gaan? In Nederland staat de kredietportefeuille van banken - vnl. Rabobank, een deel ABN AMRO en een beetje ING - voor enkele miljarden onder water in tuinbouw, varken en kip. Dat geld moet eerst nog even verbrand worden eer het zover is. Dat doet men liever niet. Failliete bedrijven zonder grondgebonden onderpand kunnen niet worden overgenomen door andere. Er is geen doorstart aan te geven - noch heel veel groter, ergens anders en zonder last voor de omgeving, noch heel veel kleiner. Nieuwe ondernemende boerenbedrijven gaan geld verdienen, maar de bank moet er nieuw kapitaal voor aantrekken en het oude eerst even afschrijven.
Daarom is het vooral doorploeteren geblazen. En daar komt nog wat bij. Verstandige overheden weten al sinds het einde van de 19e eeuw dat voedselproductie maar beter geen volledig vrije marktsector kan zijn omdat het leidt tot tekorten. Dat remt de ontwikkeling van de economie en zorgt voor onrust. Dat wil niemand. Niet voor niets ging vandaag Wilders frontaal in de aanval op de aanstormende Emile Roemer van de SP.
Boeren zijn misschien geen ondernemers, maar hun rol in het voorkomen van tekorten snappen ze als geen ander. Daarom blijven ze boeren en gaan ze niet ondernemen. Bij de huidige economische tegenwind vinden de bank en overheid dat voorlopig best.
Tot het te laat is en dan stelt zich opeens, bijna van de ene op de andere dag, een totaal andere vraag: zouden ondernemers wel kunnen boeren?
Daar zou de discussie over moeten gaan.
Fotocredits: Goat Farmer, Ben Alford
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet, nieuwsgierig als ik ben, lees ik net dat ook jij in China zit. Tja, dan weet jij er een hoop meer van dan ik, bloos!
Piet, zoek bij LinkedIn eens op de naam "Marc de Ruiter
CEO & Owner Yellow Valley Cheese". Ja, helaas heeft hij door de strengere regels in China als gevolg van het Melanineschandaal vorig jaar moeten stoppen.
Lees ook eens de blogs bij Boerderij.nl van Boeren in het buitenland
Ik zit toevallig net onderstaand artikel te lezen:
"Nederlandse agrariërs en bedrijven actief bij grondverwerving buitenland"
Het totale areaal landbouwgrond dat van oorsprong Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven in de afgelopen decennia in gebruik hebben genomen in het buitenland is ongeveer 500.000 hectare, dat is ongeveer gelijk aan 25% van het totale landbouwareaal in Nederland. Daarnaast hebben Nederlandse banken en pensioenfondsen eind 2009 ruim 2,2 miljard euro geleend aan of geïnvesteerd in bedrijven die samen zo’n 14,3 miljoen hectare grond in gebruik hadden in Afrika of Azië. Dat blijkt uit een nota van het LEI die door staatssecretaris Bleker van van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar de Tweede Kamer gestuurd is.
Aanklikken om verder te lezen
Het is niet verwonderlijk dat Nederlanders, ook de afgelopen eeuwen al, in alle werelddelen te vinden zijn. Je vind ze terug in de Oeral, in Kazachstan en in China.
Nederlanders zijn nu eenmaal een ondernemend volkje!
Beste Monique, ik denk dat het moeilijk wordt voor Nederlanders om te boeren / tuinen in Azië / China. De kansen zijn voor lokale ondernemers die beter toegang hebben tot land, financiering en bovendien de lokale arbeidsmarkt beter begrijpen. Neemt niet weg dat er grote kansen liggen voor het leveren van uitgangsmateriaal en technologie. En wellicht het investeren in grote landbouwbedrijven die aan de beurs staan of opgenomen zijn in een agrarisch investeringsfonds.
Dus Aziaten: wordt boer en 'wij' Nederlanders leveren je uitgangsmateriaal en technologie en eventueel willen we ook investeren in jouw beursfonds.
Piet Keijzer, dat klopt. Maar dat geld ook voor Canada en Brazilië.
Op zoek naar een beter bestaan: Steeds meer boeren willen emigreren
Even terugkomen op dhr Rogers. Deze investerings-guru woont in Singapore en laat zijn dochters Chinees studeren voor zijn zelfbenoemde eeuw van de Chinezen. Tevens zegt hij dat je boer moet worden. Waarschijnlijk bedoelt hij dat je moet investeren in de Aziatische landbouw.
Wordt boer dus. Maar wel in Azie.