In de Amerikaanse budgetteringsronde voor 2018 lijkt het belang dat wordt toegekend aan de bestrijding van kinderobesitas geen grote rol meer te spelen. Terwijl president Barack Obama en first lady Michelle Obama het terugdringen van kinderobesitas als een van hun topprioriteiten zagen, lijken politici onder president Trump het probleem onbelangrijk te vinden en afspraken daarover terug te willen draaien.

Memo
"Kinderobesitas is om onverklaarbare redenen een prioriteit van het ministerie. Wat daarover is overeengekomen moet waarschijnlijk worden teruggedraaid. Geen prioriteit van dit beleid." Dat staat te lezen in een gelekt memo van het Amerikaanse Department of Health and Human Services. Dit memo is gestuurd naar de afdeling Management and Budget, die berekent hoe het budget van 2018 verdeeld wordt.

Reden voor Vox om zich af te vragen "of het Witte Huis de onlangs bekend geworden gegevens over kinderobesitas wel gezien heeft? Van de 20 grootste landen ter wereld tellen de VS het hoogst aantal kinderen met obesitas, dertien procent.

Ook op andere gebieden van gezondheid wil Trump maatregelen terugdraaien. Een van de andere punten in het memo beschrijft dat Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de financiering van programma’s voor chronische aandoeningen zoals diabetes – met name speeltuinen en 'betuttelende voedingsprogramma's' – moet verminderen. Zij zouden zich in plaats daarvan beter met het registreren en bestrijden van infectieziekten bezig moeten gaan houden.
Dit artikel afdrukken