Over iets meer dan een jaar worden wetenschappers die met openbare middelen onderzoek doen, verplicht om te publiceren in tijdschriften die gratis toegang verlenen tot hun vakliteratuur.

Dat staat in ‘Plan S’ dat de nieuwe regel verwoordt. Populaire wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science krijgen ook te maken met de maatregel, schrijft de NOS. De onderzoeksfinanciers, waaronder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), worden gesteund door de Europese Commissie.

“We zijn niet tegen uitgevers, maar het moet transparant zijn,” zegt NWO-voorzitter Stan Gielen. Daarom hoort wetenschappelijk onderzoek niet achter een betaalmuur. Bovendien hebben uitgevers in het huidige model te veel macht. Publiceert Nature een wetenschappelijk artikel, dan is het volgens velen ook meteen een goed artikel. Het aantal keren dat het werk van wetenschappers wordt geciteerd bepaalt ook hoe goed een artikel is. Daar moet volgens Europese landen verandering in komen. De focus moet komen te liggen op de inhoudelijke kwaliteit van een publicatie en niet afhangen van de reputatie van het blad waarin het gepubliceerd is.

“Als de EU dit in gezamenlijkheid gaat zeggen: alles moet online, dan is het over en uit voor de betaalde bladen,” zegt moleculair-geneticus Hans Clevers in de Volkskrant. Nederlandse universiteiten, die jaarlijks €40 miljoen betalen voor toegang tot vakbladen, zijn blij met Plan S. Op Nature verscheen een kritisch en uitgebreid achtergrondartikel over Plan S.
Dit artikel afdrukken