In de afgelopen 5 jaar verloor Amerika 31% van zijn totale bijenpopulatie. In 2014 rapporteerden imkers zelfs het op-een-na grootste verlies ooit. Het is nog altijd niet volledig duidelijk wat de bijensterfte veroorzaakt - klimaatverandering, faunaverandering, parasieten, pesticiden of nog andere of een complex van redenen. Inmiddels wordt het belang van de bijen voor ons dagelijks eten wel steeds duidelijker. Lifestyle-blog Fix.com maakte er een infographic over.

Bestuiving
De belangrijkste bijdrage leveren bijen door te bestuiven. Bij het verzamelen van nectar brengt een bij pollen over van de ene naar de volgende bloem of plant. Zo zorgen ze voor 'plantenseks' en bevruchting van een 'eitje'.

Voor sommige gewassen, zoals mosterd en lychees, verbetert insectenbestuiving de opbrengst aanzienlijk. Andere gewassen zouden helemaal geen zaden of fruit dragen zonder hulp van de bijen. Zo weten niet veel mensen dat voor de amandelproductie in Californië jaarlijks meer dan 1 miljoen bijenkasten naar Californië reizen. Dat is 60% van de Amerikaanse bijenkorven. De bijen zijn onmisbaar voor de $6,5 miljard opleverende amandeloogst.

Economische waarde
De economische waarde van het bestuivingswerk van de Amerikaanse honingbij bedraagt zo'n $15 miljard. Dat becijferde het United States Department of Agriculture. Meer dan de helft van de producten op de versafdelingen van supermarkt Whole Foods ligt daar dankzij de bij. Eén op de 3 happen die een Amerikaan in zijn of haar mond steekt, is te danken aan de bij. Bijen bestuiven 90 commercieel verbouwde producten in de VS en wereldwijd 35% van de gewassen, aldus Fix.com.

Wat dat in de praktijk betekent, bracht Fix.com in beeld in een infographic. Daarin zie je de meest populaire voedingsmiddelen die er zonder bestuiving door bijen niet, of veel minder, zouden zijn. En dan laten ze de honing nog buiten beschouwing.

The Importance of Bees: Foods That Bees Make


Voor Nederland bestaat zo'n plaatje nog niet. Hoe zou het eruit zien?

Fotocredits: 'We have bees to thank for these', Fix.com
Dit artikel afdrukken