De ASEF, l'Association Santé Environnement France, telt meer dan 2500 artsen. Op zoek naar de oorzaak van het oprukkende overgewicht bij Franse kinderen - 20% is te zwaar - hebben zij een onderzoek opgezet. Ruim 900 schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar deden mee aan een enquête over hun eetgewoonten. Ook werd onderzocht wat deze kinderen weten van het verband tussen wat hun eten en hun gezondheid. De resultaten waren verontrustend.

Resultaten
Uit de antwoorden bleek dat de kinderen vooral veel gesuikerde en fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen eten, te zoet drinken (siroop, vruchtensap, frisdrank), dat maar 1 op de 5 nooit extra zout of peper toevoegt en dat 1 op de 10 altijd ketchup of mayonaise gebruikt.

In het tweede deel van de enquête kregen de kinderen 9 verschillende soorten groenten en fruit te zien, waar ze vervolgens de juiste naam bij moesten kiezen. Geen probleem voor wortels, peren, watermeloen. Abrikozen waren 1 op de 10 kinderen onbekend. Voor artisjokken, vijgen, courgettes en prei wist één op de drie niet wat het was. Bietjes kon 87 procent niet thuisbrengen.

Het derde deel van het onderzoek vroeg waarvan tien verschillende bewerkte levensmiddelen gemaakt worden. Een kwart van de kinderen wist niet dat friet gemaakt wordt van aardappelen, of waar gepaneerde vis en yoghurt oorspronkelijk van gemaakt worden. Chips, ham, nuggets en pop-corn bleken van onbekende oorsprong te zijn voor 40 procent van de kinderen. 'Steak haché', te vinden op bijna ieder kindermenu, leidde bij tweederde tot foute antwoorden (en paard werd daarbij nog goedgerekend!). Maar 1 op de 3 wist waar pasta van gemaakt wordt.

Adviezen voor ouders
De ASEF beveelt vijf 'urgente' maatregelen aan die ouders zouden moeten nemen voor de gezondheid van hun kinderen:
- Drink aan tafel alleen water (bij het ontbijt eventueel vruchtensap, maar dan wel vers en niet van concentraat). Alle andere dranken moeten slechts bij gelegenheid gedronken worden (verjaardag, feestje)
- Eet meer groenten en fruit - gevarieerd en volgens de seizoenen, zodat ze al hun vitaminen hebben en geen belasting vormen voor het milieu
- Beperk snoep,koekjes en frisdrank, kortom alles waar veel suiker inzit
- Varieer met vlees en vis - eiwitten zijn belangrijk voor de groei van kinderen, maar teveel vlees is niet goed en ook nog eens slecht voor het milieu (klimaatverandering)
- Maak zoveel mogelijk zelf en vermijd kant-en-klaar.

De afsluitende aanbeveling: "Achter je fornuis, dus!" zou in Nederland waarschijnlijk iets anders geformuleerd worden.

De Franse ouders staan er niet helemaal alleen voor: de ASEF heeft een 'lees en voorlees' boekje gemaakt waarmee ouder (docent) en kind samen hun voedselinzicht kunnen opvijzelen. De gids, "Petit guide vert des p'tits gourmets" is hier gratis te downloaden.

En bij ons?
Na het eerdere onderzoek in Engeland is het nu natuurlijk de vraag wat de Nederlandse schooljeugd (her)kent aan groenten en fruit. Weet iemand daar wat meer over te vertellen?

Fotocredits: 'tiny beets', uitsnede, Howard Walfish
Dit artikel afdrukken