De NOS, BNR en alle kranten meldden gisteren dat we op moeten passen met de volgende biertjes:
- Krombacher
- Oettinger
- Bitburger
- Veltins
- Beck's
- Paulaner
- Warsteiner
- Hasseröder
- Radeberger
- Erdinger
- Augustiner
- Franziskaner
- König Pilsener
- Jever

De bieren bevatten volgens het Umweltinstitut München tot 300 maal zoveel glyfosaat als toegestaan is in drinkwater. Toch moet je er duizend liter van drinken om een 'mogelijk' gevaarlijke grens over te gaan die je kanker kan bezorgen.

Drinken dus maar? Maar waarom zijn de eisen voor drinkwater dan zo streng?

Waar zit geen glyfosaat of ander gif in? Via het oppervlaktewater verspreiden al die goedjes zich door het hele milieu en daarom worden alle producten die we eten - plantjes, ook biologische, krijgen nu eenmaal water - besmet met stofjes die mutageen zouden zijn
Vlees
Zembla luidde het slechte nieuws eergisteren al in met een onheilspellende uitzending over glyfosaat.
Daaruit blijkt dat we ook geen vlees meer kunnen eten, want ook daarin zit glyfosaat. Uit Engeland kwam deze week het nieuws dat er vrijwel geen vlees meer te koop is dat niet met GMO-granen (soja en mais) - en dus mét glyfosaat - gevoerd is. Dat is in heel Europa het geval.

Wijn
En mocht je denken dat je maar beter op wijn over kunt stappen, dan moet ik je teleurstellen. Het Franse programma Cash Investigation - een soort Zembla, maar inhoudelijker - maakte eind januari in een ruim twee uur durende uitzending duidelijk hoeveel kinderen last hebben van de gevolgen van de gifspuiterij in de Franse wijngaarden. Frankrijk was in shock.
De Franse minister Le Foll beloofde spoorslags een halvering van het gebruik van landbouwgif binnen 10 jaar. Daarop raakte de spuitmiddelenindustrie in shock, want dat zou niet gaan. Frankrijk zou van de honger, schimmels en insectenvraat omkomen. Volgens nota bene de linkse krant Libération hoeft de soep ook niet zo heet gegeten te worden omdat Cash Investigation overdreven zou hebben.

Overal in
Waar zit geen glyfosaat of ander gif in? Via het oppervlaktewater verspreiden al die goedjes zich door het hele milieu en daarom worden alle producten die we eten - plantjes, ook biologische, krijgen nu eenmaal water - besmet met stofjes die mutageen zouden zijn. Dat betekent dat ze je DNA veranderen en je er kanker van kunt krijgen, zelfs bij slechts lage blootstellingen door de cocktail van al dat gif dat om ons heen gespoten wordt. Dat zeggen kritische wetenschappers tenminste. Tot overmaat van ramp blijken geleerden die voor de EU werken hen tegen te spreken over het kankerrisico en de genenmutatie waarvoor glyfosaat verantwoordelijk zou zijn. Daarmee lijken ze de kant van de landbouwgifindustrie te kiezen.

Weet u wel wat u uitvreet met het gevoel van burgers, beste voor- en tegenstanders van glyfosaat en ander landbouwgif?
Greenpeace en de linkse staats
Onder onze eigen Haagse kaasstolp hadden we vorige week de affaire Greenpeace. De NGO bracht cijfers naar buiten over de kilo's landbouwgif - waaronder een forse stoot glyfosaat - die in Nederland wordt gebruikt. Dat mag niet, want we mogen het als burgers niet weten. Nefyto, de koepel van gifspuiters die vorig jaar nog wel zei 'een brede dialoog' over gifgebruik te willen, was dan ook woest dat Greenpeace de geheime cijfers te pakken had gekregen én naar buiten had gebracht. De nog verse linkse staatssecretaris Van Dam liet in allerijl onderzoeken wie de schuldige was die ervoor had gezorgd dat wij nu weten dat er in Nederland veel meer wordt gespoten dan zelfs Greenpeace dacht. Daar sta je dan als burger die nog vertrouwen had in linkse kranten en dito staatslieden.

Onbetrouwbaar soepzooitje
Iedereen wakker? Het is een onbetrouwbaar soepzooitje geworden met dat landbouwgif. De overheid speelt onder één hoedje met de industrie. De industrie koopt de ene helft van de wetenschappers. De andere zit nog niet in de knip, maar krijgt geen geld om onderzoek te doen dat de onwaarheid die die ene helft vertelt, te ontmaskeren. Dat denken inmiddels bergen mensen. Of zou het allemaal wel meevallen, maar is iedereen gewoon een beetje in de war? Wie het weet, mag het zeggen.

Op Foodlog is al veel gesproken over de claims die gemaakt worden over de (on)veiligheid van glyfosaat. In Frankrijk werd slim besloten dat de veiligheid van glyfosaat onbeslisbaar is.

Maar daar wil ik het niet alweer over hebben. Ik heb een andere vraag: weet u wel wat u uitvreet met het gevoel van burgers, beste voor- en tegenstanders van glyfosaat en ander landbouwgif? Ik wil weten wat u gaat doen om ons gewone mensen weer het gevoel te geven dat we niet van alle kanten belazerd worden zodat we weer rustig een biertje kunnen drinken.

Misschien hebben de Foodlogcommentatoren tips.

Fotocredits: Cash Investigation, mr. mondialisation
Dit artikel afdrukken