Waar alle aandacht uit gaat naar het verbreken van het ene hitterecord na het andere en de tips om huis- en boerderijdieren te beschermen, blijft een praktisch bij-effect van de warmte onderbelicht. Het Rode Kruis waarschuwt voor bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van medicijnen tijdens deze hitte.

“Sommige medicijnen kunnen je temperatuurregulatie beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes.” Uit een onderzoek van het Rode Kruis bleek dat 80% van de ondervraagde ouderen die medicijnen gebruiken zich niet bewust is van deze bijwerkingen en dat slechts 5% maatregelen treft. Het Rode Kruis adviseert om alert te zijn op het effect van hitte op medicatie en om in ieder geval de bijsluiter te controleren. “Raadpleeg bij vragen of twijfel altijd je eigen huisarts of apotheker.”

Daarnaast is het belangrijk om kwetsbare mensen extra goed in de gaten te houden met deze hitte. In sommige verzorgingshuizen nemen ze maatregelen om wat af te koelen. Oververhitting voorkomen is nog beter. In de onderstaande infographic kun je zien wat je daarvoor kunt doen.

hitte rode kruis
Fotocredits: Rode kruis
RTLnieuws - Rode Kruis waarschuwt ouderen voor invloed hitte op medicijnen
Reageer
  • Deel
Druk af