1
Fotocredits: Bloeiende irissen op 4 januari 2023, FL Media

FlashWinterse hittegolf alarmerender dan zomerse

De eerste dag van het nieuwe jaar was voor zeven landen in Europa de warmste januaridag óóit gemeten. De hazelaars bloeien al. Er zijn vlinders gesignaleerd. De eerste hooikoortsmeldingen zijn een feit. Bloembollen steken hun kopjes boven de grond en padden ontwaken uit hun winterslaap. Maanden te vroeg.

Mensen hoor je niet klagen over het zachte weer (behalve wintersporters misschien). Maar winters Europa heeft te maken met 'de ergste hittegolf ooit', volgens de Amerikaanse meteoroloog Colin McArthy. En dat is slecht voor de natuur. Al die uitlopende planten en uit hun winterslaap ontwakende dieren putten uit hun reserves die hen normaal gesproken door de winter heen helpen. Wordt het straks toch weer kouder, dan zijn ze al verzwakt door deze voortijdige groeispurt en is het maar de vraag of ze voor de 'echte' lente genoeg reserves over hebben.

RTLnieuws - Een hittegolf in januari: '40 graden vonden we shocking, dit is net zo'n moment', 4 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 4 jan '23
  • 14:45

Als het een beetje "normaal" loopt, gaat ook de lente eerder beginnen, en dan ontwaakt dat alles (padden en planten) gewoon op tijd ahw. Mooi toch?
Of zit er nog een adder onder het gras? 1) Met winterse 'hittegolven' wordt de maat ook gegeven voor de zomers: moordende hitte en superdroogtes, die de padden uitroeien bijvoorbeeld. Kijken we naar het verkeerde probleem? 2) Als winters zachter worden, dan krijgen in ieder geval een aantal planten en bomen niet voldoende kou meer om bijvoorbeeld goed te kunnen bloeien. 3) Allerlei mismatches, zoals koolmezen, die hun rupsjes mis lopen, omdat die door de warmte al gevlogen zijn. 4) Plagen en ziektes. Zo kan de eikenbladroller toeslaan op te vroeg uitgelopen eikenknopjes.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.