Wakker Dier wijst erop dat de wet wel voorschrijft dat dieren niet mogen lijden onder de omgevingstemperatuur of slechte weersomstandigheden, maar dat daar niet of nauwelijks op wordt gehandhaafd. Maatregelen die in een Hitteplan opgenomen zouden kunnen worden: "schaduwplekken en genoeg water in de wei, en in de stal koelsystemen en een lagere bezetting."
In de volle zon doet zo'n trottoir pijn aan je blote voeten, alsof je op kolen loopt. Felix en Wodan dragen geen schoenen; hun baasje wel en merkt er niets vanHet klinkt logisch. Een hitteplan voor mensen, dan ook voor dieren. Voor dierentransporten is het er al. Maar je kunt je ook afvragen of het voor stal- en weidedieren wel nodig is. Boeren weten over het algemeen heel goed waar hun dieren behoefte aan hebben en wringen zich in bochten om hun dieren zo goed mogelijk te beschermen. Van belang is dat boeren doen wat ze kunnen. Zou het maken van algemene regels of het nemen van verplichte maatregelen, zoals Eyes on Animals voorstaat, daar verbetering in kunnen aanbrengen? Of zouden tips en leren van elkaar een betere strategie zijn, nu het aantal warme en zelfs extreem hete dagen jaarlijks toeneemt?
Honderden varkens stierven van de hitte in een stal in Middelharnis. De ventilatie was uitgevallen. https://t.co/jUmVZIW3z6
— Stichting Brabants Burgerplatform (@Minder_Beesten) July 24, 2019
Ik heb geen oordeel over wat beter is, maar las er het relaas van boerin-in-Frankrijk Ellen-Maureen Colpa op na. De boer maakt zich zorgen en wil het beste voor zijn verhitte dieren. Help hem en haar dus in ieder geval aan beste tips waar ze wat aan hebben in hun situatie. Wie boeren niet vertrouwt, moet langsgaan om te zien of ze wel goede verzorgers zijn. Maar zo'n handhaving moet je ook in het geval van algemene regels toepassen.
Op kolen lopen
Hoe zit het eigenlijk bij 'de mensen thuis'? Wakker Dier zegt niets over onze huisdieren. Maar ook die kunnen last hebben van de hitte. De Belgische krant De Standaard noemt een aantal 'coole' maatregelen: een koelmat voor de honden- en kattenpootjes (katten en honden zweten niet en moeten overtollige warmte kwijt raken via hun voetzolen en tong), een koelschijf voor knaagdieren, een koelvest of -band voor de hond. Ook waterspelletjes (voor de hond) en ijslollies (van water) zijn leuke verkoelers. Daarnaast blijken er katten te zijn die het lekker vinden om een frisse duik te nemen!
Ach, het zijn maar intelligente en sociale dieren met gevoel. Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen pic.twitter.com/DnX0RZA92h
— Animal Rights NL (@AnimalRightsNL) July 24, 2019
Huisdieren met een witte of lichte (of afgeschoren) vacht kun je met zonnebrandcrème insmeren, voor honden en katten is die zelfs al op de markt. Vogels en knaagdieren zullen je dankbaar zijn voor een nat, wit laken over hun kooi en een frissere plek. En natuurlijk haal je het niet in je hoofd om te gaan wandelen op smeltend heet zwart asfalt met de hond.
En toch vraag ik het me af: hoeveel baasjes zouden weten dat het trottoir en de muren na een paar uur 39 graden nog urenlang warm blijven? In de volle zon doet zo'n trottoir pijn aan je blote voeten, alsof je op kolen loopt. Felix en Wodan dragen geen schoenen; hun baas wel en merkt er niets van.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste mensen, ik heb met grote belangstelling de discussie gelezen tussen Marco, Jos, Bennie en Jeroen.
Die is heel waardevol omdat het gesprek een inkijkje geeft in het verschil in denken tussen het opgeschaalde agrarische denken en het denken binnen de industrie over veiligheidsprocessen.
Ik vind niet dat ik moet proberen het samen te vatten. Het is waardevol om het aandachtig te lezen en goed door je hoofd te laten gaan.
Bennie Stevelink,
Een lintje aanvragen dan maar voor alle boerenhelden die dieren opsluiten in dichte stallen om de dieren te behoeden voor blikseminslag? Je begrijpt best wat ik bedoel, de consument moet een duidelijk beeld hebben van het houderijsysteem en op basis daarvan een keuze kunnen maken.
Commercieel denkende mensen, ik heb een beetje moeite met die term. Iemand die de verzekering oplicht of zijn stal af laat branden (omdat een gedeeltelijk geredde veestapel/stal financieel onaantrekkelijk is) kan best commercieel denken, in ieder geval vooral of enkel aan zijn eigen belangen.
Ik ken boeren genoeg die helemaal geen zin hebben om dieren in houderijsystemen te houden waarbij de dieren kansloos zijn in het geval van een "calamiteit".
De discussie gaat in het geheel niet meer over een 'hitteplan'.
Jammer.
Is er nu dan helemaal geen hitteplan in de varkenshouderij (mijn tak van sport)?
Ja zeker wel! Wat te denken van het volgende:
-aangepaste voertijden en eventueel menu/hoeveelheid.
-voorkomen van directe zonlicht instraling door verblinden van ramen.
-koelen van inkomende ventilatielucht. (pad-koeling, waterverneveling in luchtstroom of grondbuisventilatie.)
-aangepaste controle tijden. (ga niet overdag op het heetste moment dieren 'verstoren' om een adequate controle uit te kunnen voeren.)
Deze maatregelen dienen ook een commercieel belang.
Gaat het goed met de dieren dan gaat het ook goed met de portemonnee.
Overigens moet de nazorg niet vergeten worden. Vaak zie je dat door de stress de weerstand een flinke knauw heeft gekregen en dieren vatbaarder zijn voor long- en darmaandoeningen.
Bennie,
Helder. Als laatste wil ik er wel over kwijt dat ik begrijp dat jij rokend en bellend in de auto zit als privé persoon. Want veiligheidscultuur moet je aangedragen worden door een ander.
Zelf besef omtrent veiligheid is niet aan de orde?
Ik heb andere ervaringen met werknemers in bepaalde werkzaamheden. Die kwamen (komen) echt wel op voor hun eigen veiligheid. Die gaan graag weer gezond naar huis aan het einde van de werkdag en lopen liever geen gehoorschade op bijv.
Maar ik snap hem. De boer zelf is praktisch nooit aanwezig in de stal bij uitbreken brand dus voor zichzelf hoeft hij het niet te doen inderdaad. Het raakt hem zelf niet. Daarmee gaat het voorbeeld met werknemers niet helemaal op en schuiven jij en ik ook langs elkaar heen.
Beter praat je over de manager die op afstand voor de veiligheid van de werknemers moet zorgen op de productieafdelingen en niet over de werknemers zelf op de productieafdeling met 'dat gezeur'. Het is eerder de manager die denkt o daar heb je de werknemers weer met 'dat gezeur', want hij ondervindt het niet en verliest niet een van zijn directe collega's bij foute boel. En precies dat kunnen varkens niet overdragen naar hun boer / manager.
Jeroen, onbewust bevestig je het punt waar het mij steeds om gaat. Jouw verhaal gaat over hoe het management het productiepersoneel stuurt in het aanleren van een veiligheidscultuur.
Commercieel denkende mensen hebben een dergelijke sturing niet nodig; die doen dat vanzelf vanuit hypocriet verantwoordelijkheidsbesef ten dienste van hun commercieel belang. Productiepersoneel denkt niet commercieel en hebben daardoor geen hypocriet verantwoordelijkheidsbesef. Die moeten door anderen in die verantwoordelijkheid gestuurd worden.
Mijn punt is nu dat een belangrijk deel van de boeren weinig tot geen commercieel besef heeft. Mentaal zijn ze gelijk aan productiemedewerkers. Dat betekent dat ze in het nemen van verantwoordelijkheid voor veiligheid gestuurd moeten worden. Dat zou de verzekeringsmaatschappij kunnen doen. Je zou veiligheid ook onderdeel kunnen maken van de IKB of iets dergelijks.