Volgens Dr. Barry Popkin, auteur van The World is Fat (2008) krijgen we doodgewoon een steeds grotere hoeveelheid calorieën binnen. En dat komt omdat we meer tussendoor zijn gaan eten en meer frisdrank zijn gaan drinken. Volgens Samantha Thomas, marketingwetenschapper aan Australische Monash University, worden we dikker omdat de gemeenschap de overgewichtsproblematiek teveel aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen overlaat.

Popkin is een rekenaar. Zijn belangrijkste punten zijn dat voortdurend eten en vooral frisdrank drinken de grootste bijdage hebben geleverd aan de verzwaring van de Amerikaanse bevolking. Over de afgelopen 30 jaar zijn de Amerikanen van gemiddeld 3,8 maaltijden en snacks per dag uitgekomen op 4,9, een toename van 29 procent. Dat legt meer gewicht in de schaal dan grotere porties.

Thomas wijst met de vinger naar onze samenleving. We verliezen de 'war on obesity' omdat de samenleving te weinig aan preventie doet en onvoldoende werkt aan een gezonde leefomgeving. Er moet meer gebeuren dan simpelweg zeggen: 'je moet afvallen'. "Overgewichtscijfers nemen nog steeds toe omdat we alle verantwoordelijkheid bij het individu leggen, maar het niet aandurven de bedrijven aan te pakken die aan de wortel van het probleem staan: de junkfood producenten, de frisdrankfabrikanten en zelfs de stedenplanners die nieuwe wijken ontwerpen zonder achtertuinen of speelplaatsen," zegt Thomas op AFN.

Volgens de redactie van dit blad hebben ze allebei gelijk en is het bovendien verstandig om stil te staan bij wat de samenstelling van wat we eten.

Fotocredits: Benson Kua, Wall of Snacks
Dit artikel afdrukken