De Verenigde Staten kennen een bloeiende kalkoenindustrie. Na rund, varken en kip is kalkoen het meest populaire vlees in Amerika.

Kalkoeneieren wijken qua smaak en voedingswaarde nauwelijks af van kippeneieren. Maar waarom zijn die eieren dan zo schaars?

Modern Farmer legt het uit. Kalkoenen leggen maar 2 keer per week een ei. Legkippen doen dit zo’n beetje iedere dag. Kalkoenen zijn bovendien duurder om te houden. Ze eten meer, zijn groter en nemen dus meer ruimte in. Ook hebben kalkoenen een langere levenscyclus. Een kip begint op een leeftijd van 5 maanden eieren te leggen, een kalkoen doet dit ‘pas’ na 7 maanden.

Al met al komt een kalkoenei uit op $3 per stuk (€2,65). Daar koopt een Amerikaan 2 dozijn gewone eieren voor. In Nederland ben je dat kwijt voor een doosje van 10 vrije uitloopeieren.

In ons land laat het aantal kalkoenbedrijven en vleeskalkoenen al jaren een dalende tendens zien. Dit jaar zullen er zo'n 650.000 kalkoenen in Nederland opgroeien. Omdat we geen kalkoenslachterijen hebben gaan de dieren vanuit Nederland levend op transport de grens over, vooral naar Duitsland. Daar eten ze meer kalkoen dan bij ons.
ModernFarmer - Why Don't We Eat Turkey Eggs? - Modern Farmer
  • Deel
Druk af