Amerikanen weten nauwelijks waar hun flessenwater vandaan komt. Waterfabrikanten doen daar maar zelden een boekje over open, deels omdat een substantiële hoeveelheid van het Amerikaanse flessenwater gewoon kraanwater blijkt te zijn (45%), en deels omdat dat water lang niet altijd uit de bronnen komt waar het uit zou moeten komen. Het meeste Amerikaanse flessenwater komt namelijk uit... Californië. Juist, die staat waar inmiddels 58% van de oppervlakte door 'exceptional drought' getroffen is.

Waarom Californië?
The Atlantic presenteert een overzichtskaart (gemaakt door MotherJones) waarop zichtbaar is waar de vier grote waterfabrikanten in de VS hun water halen: dat blijkt grotendeels in Californië te zijn. Deels heeft dat historische oorzaken, legt Jane Lazgin van Arrowhead uit. Dat bedrijf zit al 120 jaar in Californië. Verder blijkt er in Californië geen wetgeving te bestaan over het gebruik van grondwater. Met andere woorden, 'als je een waterbedrijf bent en je slaat een pijp de grond in Californië en je vindt water, mag je er mee doen en laten wat je wilt'. Het blijkt dan ook heel lastig inzicht te krijgen in waar waterfabrikanten hun water nou precies vandaan halen en hoeveel ze per locatie produceren - recent nog weigerde Nestlé openheid van zaken te geven. The Atlantic beschrijft dat als de 'murkiness of the industry' (de troebele wateren van de industrie).

10 miljard gallon flessenwater
Overigens zijn er bij het Californische flessenwater nog twee kanttekeningen te maken. In vergelijking met het totale watergebruik van de staat - waarvan 80% naar de landbouw gaat - is het flessenwater maar een druppel op een gloeiende plaat. De waterfabrikanten, waaronder Coca-Cola werken bovendien hard aan 'waterbesparende maatregelen': voor het maken van de verpakking en de inhoud van iedere literfles water is 1,63 liter water nodig en die hoeveelheid loopt verder terug.

Economisch belang
Maar het economisch belang van de waterindustrie mag natuurlijk niet onderschat worden. Waterbottelaars zijn er in geslaagd van een publiek en bijna gratis goed een begeerd consumptiegoed te maken: in 2012 werd er in de VS 10 miljard gallon - 37.854.096.684 liter - flessenwater gebotteld, ter waarde van $12 miljard dollar. Een 'druppel uit de woestijn' die de Amerikanen zó achterover slaan.
Dit artikel afdrukken