Dat zegt Jan Odink van de verwerkende pluimveebranche organisatie Nepluvi op BNR. Alle kippenboeren in Nederland dragen bij aan een risicofonds waaruit ruimingen worden betaald. Volgens Nepluvi is het 'oneerlijk' dat boeren met uitloop-kippen evenveel afdragen aan het fonds als boeren met binnenkippen.

"Als je kijkt naar de uitbraken in de laatste vier jaar, dan hebben we 15 uitbraken gehad van laag pathogeen, los van die van zondag. Dat zijn allemaal kippen die buiten gelopen hebben en die eitjes leggen. Omdat mensen graag eitjes kopen van buitenlopende kippen, neemt dat in Nederland toe. De besmettingskans door overvliegende vogels die besmet zijn met laag pathogene vogelgriep is dan natuurlijk bijzonder groot", zegt Odink.

Op Foodlog benoemt professor Arjan Stegeman van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht dat grotere risico vandaag nauwkeurig: "Vrije uitloop heeft een 11 maal groter besmettingsrisico. Dat betekent uiteraard dat ook gesloten systemen niet risicovrij zijn, al zijn ze veel kleiner."

Fotocredits: Korona Lacasse
Dit artikel afdrukken