India heeft last van zwervende koeien. Het Zuid-Aziatische land wordt overspoeld met zwerfdieren die chaos veroorzaken in het hele land. Ze baden in de rivier de Ganges, hangen uitgehongerd rond op vuilnisbelten en plunderen akkers. De zwerfdieren veroorzaken auto-ongelukken, raken zelf gewond, verspreiden ziekten en de stieren vallen mensen aan. Dat schrijft de South China Morning Post.

India heeft heel veel vee - het land is de op één na grootste producent van rundvlees ter wereld en de grootste melkproducent ter wereld. Technologie maakt de stieren overbodig: ze zijn niet meer nodig om te ploegen en de mest wordt ingeruild voor kunstmest.

De melkveehouderij levert ieder jaar 3 miljoen Indiase melkkoeien en stiertjes af. De dieren worden letterlijk aan hun lot overgelaten door ze weg te jagen.

De oorzaak van het probleem is tweeledig.

In 2017 verbood de Indiase premier Narendra Modi het slachten van vee. Dat was altijd al zo, want de koe is heilig. Indiërs mogen er melk van drinken maar het eenmaal als melkproducent uitgestoten dier niet doden en eten. Voor het verbod waren er sluipwegen om het vee kwijt te raken aan moslims die ze slachten en het vlees verkochten en exporteerden.

Die tijd is voorbij. Wie het verbod overtreedt en wordt betrapt riskeert te worden gelyncht. Boeren die hun onproductieve dieren nergens meer kwijt kunnen, laten ze 's nachts stilletjes vrij. Hierdoor loopt het aantal zwerfdieren in de vele miljoenen.

Jaarlijks komen er dus 3 miljoen bij. Dat het er zoveel zijn, is het gevolg van een tweede probleem. Een Indiase koe geeft ongeveer een kwart van de productie van een Nederlandse koe. Daarom worden er jaarlijks zoveel koeien uitgestoten. Als de koeien in India net zoveel zouden produceren als bij ons zouden er ieder jaar maar tussen de 700.000 en 800.000 probleemkoeien bijkomen. Nog veel, maar wel veel minder.
  • Deel
Druk af