23
Fotocredits: Koeien bij Koudekerk, Martijn vdS

Flash VoedselketenWakker Dier wil dat jij naar koeien gaat koekeloeren

Met een radiospot, een handleiding en buitenreclames lanceert Wakker Dier vandaag de nieuwe cursus “Koekeloeren”. Door goed naar koeien te kijken, komen we er achter waar het fout gaat in de veehouderij.

De consument checkt het dierenwelzijn en ontwikkelt zijn bewustzijn. Dat is het idee.

De drie zichtbare signalen voor een foute veehouderij die in de campagne centraal staan zijn te grote uiers, magere koeien en koeien met aangekoekte viezigheid. Volgens Wakker Dier zijn een hoge melkproductie, uitputting en slechte hygiëne in de stallen daar debet aan.

Vorig jaar startte de organisatie een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De inzet van Wakker Dier is dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide).

In gesprek met Foodlog vertelde Anne Hilhorst van Wakker Dier 2 jaar geleden dat de campagneorganisatie zich op het welzijn van melkkoeien wilde gaan focussen. De nieuwe focus volgde op de geslaagde campagne die een aantal jaren heeft geduurd om alle Nederlandse supermarkten minimaal 1-sterkip te laten verkopen. Dat gaat gebeuren vanaf 1 januari 2024. Varkensvlees met 1 ster was al eerder de norm van supermarkten geworden. De organisatie ziet de stap van 1 naar 2 sterren voor varkens als een te grote op dit moment en wil eerst het welzijn van melkkoeien verhogen.

Toch port Wakker Dier af en toe ook in varkenswelzijn, zoals de azijnzaak van vorige week laat zien.

Wakker Dier - Wakker Dier start nieuwe campagne: ?Leer Koekeloeren? - Wakker Dier, 24 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Maud Oostindie
Maud Oostindie Promovenda wijsbegeerte
  • #23
  • 2 mei '23
  • 11:16

Ellen-Maureen #22 , hartelijk dank voor de uitleg! En goed om te horen dat jullie oplossing (koeien zelf de keuze laten) goed werkt.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #22
  • 2 mei '23
  • 10:21

#21 Maud:
Oorzaken van uierontsteking zijn onder andere slechte hygiëne en een te lang interval tussen melkbeurten.
Wanneer koeien voortdurend in dezelfde schaduwplek gaan liggen zorgt dat voor ophoping van mest en urine. Koeien gaan daar in liggen wat de uiers bevuilt en daarmee de kans op infectie groter wordt.
Het verschil met zoogkoeien (rundvleesvee) is dat zoogkoeien regelmatig door hun kalf worden gezoogd (tot 10x per dag). Door de korte melkintervallen vindt minder stuwing plaats in het uier van een zoogkoe zodat risico op infectie kleiner is.
Een melkkoe melkt doorgaans twee keer per dag waardoor er meer stuwing is en het risico op infectie groter. (Bij robotmelken wordt dit probleem deels ondervangen doordat de koe zich meerdere keren per dag (dus vaker dan twee keer) kan laten melken).

Maud Oostindie
Maud Oostindie Promovenda wijsbegeerte
  • #21
  • 1 mei '23
  • 22:07

Ellen-Maureen #15, waarom levert dat een hoger risico op uierontsteking op? Verder ook interessante argumenten van Wouter tegen een rand bomen/schaduw.

In eerste instantie vond ik dit een heel sympathiek initiatief van Wakker Dier, maar na het lezen van de argumenten hier ben ik toch wat skeptischer. Het zou inderdaad averechts kunnen gaan werken als boeren geen zin hebben in (verkeerde of ongefundeerde) beschuldigingen van burgers.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #20
  • 1 mei '23
  • 20:10

Iets minder melk geven kan zeker voordelen hebben, ook omdat een goed werkend immuunsysteem energie kost.

Maar dat kan ook bij de huidige koeien. Koeienrassen "veredelen" louter om ze meer hittebestendig te maken is eendimensionaal. Niet doen, lijkt me, tenzij er ook andere voordelen zijn.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #19
  • 1 mei '23
  • 15:27

Wouter (#17), waarom krijg je de kriebels van hittebestendige koeien? Koeien die wat minder melk produceren zijn beter bestand tegen hoge temperaturen. Hoogproductieve koeien hebben een intensief metabolisme, waardoor ze veel warmte produceren en het bij 20 graden Celsius al te warm hebben.

Een iets lagere melkproductie maakt koeien robuuster, niks mis mee, toch?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.